Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

De ce ne este frică nu vom scăpa. Noile tulpini ale coronavirusului, în transmitere comunitară în România

În timp ce autoritățile iau măsuri de relaxare, medicii susțin că ne confruntăm cu o transmitere comunitară a noilor tulpini ale coronavirusului. Datele preliminarii arată că în momentul de față, pe teritoriul țării noastre circulă tulpina indiană și cea braziliană.

Chiar dacă analizele autorităților arată că la acest moment tulpinile periculoase nu se află în transmitere comunitară, medicii sunt de altă părere.

Avem o transmitere comunitară pe tulpini periculoase, nu doar pe vechea tulpină britanică, pe care niciodată nu am avut-o sub control. Noi nu mai avem controlul pandemiei încă de la sfârșitul verii anului trecut”, a declarat dr. Octavian Jurma, medic epidemiolog și cercetător, în direct la Medika TV.

Specialiștii avertizează că numărul cazurilor de îmbolnăviri provocate de noile tulpini este scăzut, cel puțin deocamdată, din cauza faptului că testele pentru depistarea lor sunt puține.

În momentul în care tu prin secvențiere, și facem cam 100 pe săptămână, nu cine știe ce, și vedem că prin aceste secvențieri o mare parte sunt deja tulpinile acestea exotice înseamnă că ele se află în creștere exponențială, doar că pericolul creșterii exponențiale pentru cei care se uită la ele este că 80% evoluează sub radar. Se dublează săptămânal, 2, 8, 16, evoluează fără să ne sperie, dar apoi când crește de la 100, 200, 400, 1000, 2000. Când noi intrăm în panică este deja prea târziu”, a atras atenția dr. Octavian Jurma.

Totodată, aceste noi tulpini ale coronavirusului produc o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri și afectează mai mult populația tânără.

„Noile tulpini produc o creștere a cazurilor mult mai rapidă și coboară segmentul de vârstă. Fiecare tulpină a căutat să intre în zona cea mai puțin afectată, care până acum au fost tinerii”, a mai spus dr. Octavian Jurma, la Medika TV.