Există numeroase studii care spun că femeile ar avea o predispoziție mai mică de a dezvolta boli cardiovasculare, prin comparație cu bărbații. Acest aspect este adevărat doar pe jumătate. Odată cu intrarea la menopauză, femeile devin la fel de vulnerabile în fața acestor afecțiuni.
„Protecția oferită femeilor în fața bolilor cardiovasculare este cumva dată de hormonii specifici feminini. Odată cu dispariția hormonilor, cauzată de menopauză, femeile revin la riscul obișnuit de boală cardiovasculară, așa cum se întâmplă în cazul bărbaților. De asemenea, și factorii de risc afectează femeile la menopauză în egală măsură cu bărbații” susține dr. Magdalena Gurzun, medic primar cardiolog.
Tocmai de aceea, în perioada de debut a menopauzei, femeilor le este recomandat să meargă cât mai des la medic pentru investigațiile de rutină și pentru a preveni apariția bolilor de inimă. „De aceea probabil, că perioada menopauzei este perioada la care toate sistemele de sănătate trag un semnal de alarmă că femeile ar trebui să fie investigate ceva mai frecvent. Să-și facă analizele de rutină pentru a preveni factorii de risc” a mai spus dr. Magdalena Gurzun.