De ce este sparanghelul ”hrana regilor”! Câte calorii are, cum îl alegi, cum îl gătești, cu ce îl consumi!

Este cunoscut drept ”hrana regilor”, deși la noi în țară nu este foarte cunoscut. Vorbim despre sparanghel, o plantă pe cât de puțin recunoscută în România, pe atât de apreciată în bucătăriile din străinătate, pentru gustul desăvârșit și efectele benefice pe care le are asupra organismului.

Sparangelul detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, este considerat afrodiziac, protejează împotriva cancerului, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, reduce riscul de boli de inimă şi malformaţiile congenitale. Pe lângă toate astea, sparanghelul este şi un bun diuretic natural, recomandat pentru sănătatea florei intestinale. El este o sursă excelentă de vitamine, fibre, fosfor, potasiu şi proteine. De aceea, îl cultivă germanii pe suprafețe întinse de teren.

Provenind din familia Liliaceae (alături de ceapă, praz şi usturoi), sparanghelul are un număr scăzut de calorii şi nu conţine grăsimi. Consumat încă din cele mai vechi timpuri, grecii şi romanii mâncau sparanghelul crud, în timpul sezonului, şi uscat, în timpul iernii.

Per porţie, sparanghelul conţine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grăsimea de pe abdomen, 3 grame de fibre care îmbunătăţesc digestia, are doar 40 de calorii, 0 colesterol sau grăsimi, deci poate fi inclus în orice dietă de slăbire. Potrivit specialiştilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.


Sparanghelul este perfect în diete şi poate fi consumat ca garnitură lângă carne, fără riscuri. Secretul preparării perfecte a sparanghelului este gătirea cu abur sau prăjirea uşoară, nu fierberea. Astfel, sparanghelul va avea o textură mai fermă, dar îşi va păstra şi nutrienţii. La abur se va găti între 5 şi 8 minute, iar atunci când este prăjit în tigaie, durata de preparare trebuie să fie între 3 şi 5 minute.

Sparanghelul poate fi găsit în trei culori: verde, violet şi alb. Cel verde este sortimentul cel mai des întâlnit în supermarketuri. Sparanghelul cu lăstari subţiri, verzi închis, cu capetele închise este cel mai bun. Sparanghelul violet a fost cultivat pentru prima oară în regiunea Albenga, din Italia. Acesta are un gust mai dulce decât cel verde şi cel alb şi o textură mai fragedă. Sparanghelul alb este considerat o delicatesă, în special în Germania. Diferenţa dintre sparanghelul alb şi cel verde este că primul este cultivat într-un mediu întunecat.


Sparanghelul este ingredientul secret într-o alimentaţie echilibrată şi conţine numeroşi nutrienţi, unii dintre ei având proprietăţi antiîmbătrânire şi protejând împotriva cancerului, pietrelor la rinichi şi durerilor articulare.
180g de sparanghel asigură: Vitamina C – 73% DZR * ajută la întărirea sistemului imunitar Vitamina A – 29% DZR * ajută la păstrarea unei vederi sănătoase Vitamina K – 80 % DZR * susţine funcţionarea optimă a sângelui Acid Folic – 65% * esenţial pentru sănătatea femeilor însărcinate Potasiu – 9% DZR * important pentru funcţionarea normală a creierului şi a sistemului nervos Mangan – 13% DZR *accelerează metabolismul şi are efecte benefice asupra memoriei.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes