Invitată în studioul Medika TV, dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Ploiești a vorbit despre necesarul de sânge al spitalelor și pacienților din România, în contextul în care, la unele centre, pacienții stau la coadă pentru a dona.
”Am avut multe situaţii tragico-comice, dramatice şi comice în acelaşi timp, când oameni care vin la donare, care m-au văzut de-a lungul anilor în emisiuni spunând că este mereu nevoie de sânge, că trebuie oamenii să doneze, că nu avem suficient au rămas contrariaţi văzând, când au intrat pe sala de aşteptare a Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti, că era multă lume şi era aglomeraţie. Am avut odată, chiar, un tânăr care m-a căutat şi mi-a spus: «v-am văzut aseară la televizor, aţi spus că nu este suficient sânge, am venit acum şi trebuie să stau la coadă. De ce vă trebuie atât sânge şi ce faceţi cu el?». Şi atunci am ţinut o mică lecţie care a fost urmărită de toată lumea: gândindu-ne că, la un transplant hepatic, pot să se consume la un pacient, pentru transplant, până la 60 de componente sanguine, asta înseamnă că în spatele acelui ficat există 60 de oameni care au întins mâna să doneze sânge ca acel pacient să poată suporta acel transplant de ficat”, a afirmat medicul Georgeta Hanganu, joi seară, la Medika Tv, în cadru emisiunii „Sistemul Medikal”.
Totodată, medicul Georgeta Hanganu a făcut referire și la cazurile pacienților cu boli hematologice care, în timpul curelor cu citostatice, au nevoie de concentrat trombocitar, doza pentru o singură zi fiind de la șase donatori.
”Deci oamenii se întreabă: «e aglomerat şi totuşi ziceţi că nu aveţi suficient sânge. Am un prieten în spital şi mi s-a spus că nu este suficient sânge”. Vi s-a spus adevărul!”, a adăugat medicul, explicând că sunt grupe rare de sânge sau pacienţi cu afecţiuni care necesită cantităţi mare de sânge sau componente din sânge” a declarat medicul Georgeta Hanganu, la Medika Tv.