De ce este importantă vaccinarea anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide. Medic: „Au o alterare a răspunsului imun”

Tot mai mult state europene iau în calcul vaccinarea anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide, în timp ce altele, precum Austria, au început imunizarea acestora. În România, autoritățile nu au luat o decizie în acest sens, dar Ministerul Sănătății a transmis încă din luna ianuarie că, în baza tuturor studiilor existente, vaccinarea gravidelor sau femeilor care alăptează este permisă, recomandând însă ca fiecare femeie aflată într-o astfel de stare să discute mai întâi cu medicul curant înainte de a lua orice decizie.

Specialiștii explică beneficiile vaccinării pentru această categorie de persoane.

Studiile clinice au demonstrat eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în cazul femeilor gravide, însă abia după ce acestea au împlinit 12 săptămâni de sarcină. Termenul a fost stabilit pentru a elimina orice risc asupra dezvoltării fătului.

Sunt două aspecte, studiile pe model animal au arătat că nu există niciun fel de probleme în ceea ce privește formarea fătului, pe de altă parte s-a ales varianta vaccinării peste 12 săptămâni pentru că știm cu toții că se încheie diviziunea celulară care stă la baza structurării fătului, astfel încât nu există niciun fel de risc ca după perioada de 12 săptămâni să fie afectate anumite procese de diviziune celulară. Astfel, vaccinurile vor fi și ele autorizate, iar persoanele cu sarcină peste 12 săptămâni vor putea fi imunizate”, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI, la Medika TV.

Importanța imunizării femeilor gravide vine din faptul că organismul acestora nu poate lupta eficient împotriva virusurilor.

De ce este nevoie să imunizăm gravidele? Pentru că sunt multe studii care arată că gravidele au o alterare a răspunsului imunitar din cauza sarcinii și s-a dovedit că acele gravide bolnave, au făcut forme severe, prin comparație cu femeile care nu erau gravide. Și atunci gravida devine vulnerabilă să dezvolte o formă gravă de boală. Noi ar trebui să luăm în calcul vaccinarea persoanelor gravide cu sarcină de peste 12 săptămâni”, a mai spus dr. Radu Țincu.

Vaccinarea o ferește nu doar pe mamă de infecție, ci și pe făt. În lume s-au înregistrat deja mai multe cazuri ale unor bebeluși născuți cu imunitate împotriva COVID-19 ca urmare a faptului că mamele lor s-au vaccinat în ultimele săptămâni de sarcină.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes