Pentru a ne putea cunoaște mai bine pe noi înșine și pentru a putea relaționa mai bine cu cei din jur este important să prețuim mai mult inteligența emoțională. Chiar dacă nu ne naștem cu ea, o putem dezvolta indiferent de vârstă.
„Ne putem face viața mai frumoasă dacă ne dezvoltăm inteligența emoțională pentru că ea reprezintă activitatea de a identifica și de a controla propriile noastre stări, dar și pe cele ale din jurul nostru pentru a gestiona relațiile interumane și pentru a ne simți mai bine cu noi înșine” a explicat, la Medika TV, prof. univ. dr. Crenguța Bizu în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.
Specialiștii susțin faptul că inteligența emoțională cântărește mai mult în calea cunoașterii decât inteligența cognitivă. „Aici intră și încrederea în sine și managementul emoțiilor și controlul și identificarea semnelor pe care corpul nostru ni le oferă. Inteligența emoțională este mai importantă decât IQ-ul. 67% este mai importantă inteligența emoțională, chiar de două ori mai mult decât inteligența cognitivă” a mai explicat prof. univ. dr. Crenguța Bizu.
Deși unele studii spun că inteligența emoțională este nativă, în realitate ea se dezvoltă pe parcurs, indiferent de vârstă și de alți factori psiho-emoționali. „Există unii specialiști care ar spune că e nativă, ea este un potențial care se dezvoltă pe parcurs, în funcție de temperament, de motivație, de autoeducare, de voință și putem să ne dezvoltăm inteligența emoțională la orice vârstă” a mai spus prof. univ. dr. Crenguța Bizu.