Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

De ce este bine să ne vaccinăm cu AstraZeneca. Medicii români recomandă serul britanic: „Riscul să faci complicații din cauza COVID-19 este mai mare decât dacă te-ai vaccina”

FILE - In this Saturday Jan. 2, 2021 file photo, doses of the COVID-19 vaccine developed by Oxford University and U.K.-based drugmaker AstraZeneca arrive at the Princess Royal Hospital in Haywards Heath, England. Britain races to vaccinate more than 15 million people by mid-February, and in an effort to ensure vaccines get to the right places at the right times, along with the syringes, alcohol swabs and protective equipment needed to administer them, the government has called in the army. (Gareth Fuller/Pool via AP, File)

După ce Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că serul AstraZeneca este sigur pentru a fi administrat, medicii susțin la rândul lor opiniile specialiștilor europeni.

Specialiștii români sunt de părere că riscurile apariției unor complicații generate de COVID-19 sunt mai mari decât cele care pot apărea din cauza administrării vaccinului AstraZeneca.

Riscul să faci o boală COVID-19 cu fenomene trombotice cu siguranță este mai mare decât riscul dovedit până în clipa de față de a face o astfel de complicație de la vaccin. Sunt persoane care au o predispoziție la așa ceva, dar ele nu știu că suferă de această boală, uneori sunt descoperite întâmplător”, a declarat dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, la Medika TV.

De asemenea, medicii români sunt de părere că studiile făcute cu privire la siguranța vaccinului AstraZeneca sunt bine realizate și prezintă situația reală în privința eficacității serului.

Orice medicament are efecte secundare, poate avea efecte secundare serioase sau mai puțin serioase. Ceea ce a vrut să spună EMA poate fi defalcat în 3 etape. Studiindu-se cele 5 milioane de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca și studiindu-se fenomenele trombotice apărute la unii dintre ei, nu s-a dovedit o legătură statistic semnificativă. Statistica dacă o faci corect îți dă o siguranță mare. Dacă vorbim despre o statistică făcută pe milioane, atunci este o statistică sigură”, a mai spus dr. Șerban Bubenek la Medika TV.