EXTERNE Știri

DE CE E TESTAREA ATÂT DE IMPORTANTĂ ÎN PANDEMIE? Ce spun doi experți americani

Pe măsură ce peste tot în lume măsurile adoptate din cauza pandemiei se relaxează, iar viața revine, încet-încet, la normal, experții în sănătate continuă să sublinieze importanța testării COVID-19 pentru a preveni un al doilea – și posibil mult mai puternic – val de infecții.

Există două tipuri de teste COVID-19 și ambele sunt esențiale pentru controlul acestei pandemii. Testele de diagnostic molecular, dezvoltate pentru prima dată în ianuarie, detectează părți ale virusului care provoacă COVID-19 pe tampoanele cu probe recoltate din nas sau gât. Astfel de teste pot identifica persoanele cu infecții active chiar și atunci când nu au simptome. Cu teste diagnostice pe scară largă și rapidă, persoanele care au virusul pot fi identificate rapid și izolate și oricine a intrat în contact cu acestea intră în carantină și e testat. Astfel de măsuri de supraveghere și izolare pot împiedica evoluția de la câteva cazuri la un focar.

Testele de anticorpi sau serologice au devenit disponibile în aprilie. Acestea sunt efectuate pe o probă de sânge și detectează anticorpi produși de organism ca răspuns la virus. Un test pozitiv indică faptul că o persoană a fost infectată la un moment dat în trecut. Într-o lucrare publicată recent în revista Clinical Chemistry, Neil Anderson, profesor asistent de patologie și imunologie la Washington University School of Medicine din St. Louis și director medical asistent al Laboratorului de Microbiologie Clinică din Barnes-Jewish Hospital și Christopher Farnsworth, profesor de patologie și imunologie la Școala de Medicină, au subliniat importanța asigurării utilizării adecvate a testelor de anticorpi. Iată ce spun ei despre modul în care asemenea teste ar trebui – sau nu ar trebui – folosite.

De ce sunt importante testele de anticorpi pentru COVID-19?

Farnsworth: Testarea anticorpilor este de mare ajutor pentru a monitoriza cât de mult s-a răspândit virusul în cadrul unei comunități. O astfel de testare ar putea ajuta la determinarea numărului de persoane care s-au vindecat, chiar dacă nu au avut niciodată simptome. În cazul multor virusuri, aproximativ 70% din populație este imună – fie pentru că au avut o infecție, fie pentru că au fost vaccinați, iar persoanele infectate sunt mai puțin susceptibile să întâlnească o persoană sensibilă și să le transmită virusul, astfel încât transmiterea scade și epidemia se termină. Asta se numește imunitate colectivă. Acum, estimările sugerează că aproximativ 1% până la 2% dintre persoanele din SUA au fost infectate cu virusul care provoacă COVID-19, deci nu suntem nici măcar aproape de a obține o imunitate de grup.

Dacă testul meu de anticorpi este pozitiv, asta înseamnă că am avut COVID-19 și nu mă voi infecta iar?

Anderson: Un test pozitiv înseamnă doar că organismul dumneavoastră a produs anticorpi ca răspuns la o infecție trecută; nu ne spune dacă acești anticorpi vă vor proteja împotriva infectării. Singurul mod în care am ști cu siguranță este dacă am fi urmărit pacienții care au fost pozitivi timp de mai multe luni sau chiar ani pentru a vedea dacă se re-infectează. Aceste studii sunt desfășurate de oamenii de știință din alte instituții, dar încă nu există răspuns.

Testele de anticorpi pot decide cine se poate întoarce în siguranță la muncă?

Farnsworth: Mulți oameni sunt nerăbdători să-și readucă angajații la muncă, dar testele de anticorpi pot oferi unora un sentiment fals de siguranță. Problema este că chiar și un test de anticorpi extrem de precis precum cel pe care îl folosim în laboratorul nostru are falsuri pozitive și false negative. Când adevărata rată de infecție într-o comunitate este foarte mică, veți avea mai mulți falși pozitivi decât adevărați pozitivi, indiferent cât de bun este testul. În Missouri, credem că mai puțin de 1% din populație a fost infectată. În cercetările noastre am estimat că, dacă am analiza indivizi asimptomatici, doar unul din cele șapte teste de anticorpi pozitive din Missouri ar fi adevărate pozitive, chiar și cu un test extrem de precis. Așadar, celelalte șase persoane ar putea crede că sunt protejate și să lase garda jos, , iar apoi s-ar putea infecta și răspândi boala. Testarea cu anticorpi pe scară largă ar putea face mai mult rău decât bine dacă oamenii nu înțeleg limitele unei astfel de testări.

Cum trebuie utilizate testele de anticorpi?

Anderson: Nu au existat linii directoare formale la nivel național sau local cu privire la modul exact în care aceste teste trebuie utilizate. Și, în absența unor astfel de orientări, multe persoane sunt nerăbdătoare să facă teste de anticorpi. Modul în care privesc astfel de teste este că sunt un instrument. Oamenii dezvoltă anticorpi de la o săptămână la două săptămâni într-o infecție, astfel încât testele de anticorpi pot susține teste de diagnostic în identificarea infecțiilor actuale. De asemenea, pot fi utilizate pentru screening sau supravegherea sănătății publice. Dar, în toate aceste scopuri, testele de anticorpi nu ar trebui să fie singura sursă de informații pentru luarea deciziilor. Pe măsură ce aflăm mai multe despre teste și despre ce sunt capabile, cred că ne vom putea orienta după dovezi pentru a indica cine ar trebui testat și ce ar trebui să facem cu rezultatele.