De ce e bine să mănânci castravete? Beneficii, proprietăți și contraindicații

Deși toată lumea îl consideră legumă, castravetele este de fapt, un fruct din familia Curcubitaceae. Castravetele este bogat în substanțe nutritive și antioxidanți care por proveni anumite afecțiuni. Chiar dacă este nelipsit din diete și salate, castravetele are însă și unele contraindicații.

Studiile realizate până acum arată faptul că această plantă este săracă din punct de vedere caloric și reprezintă o sursă importantă de vitamina A, C B, acid folic, calciu, magneziu, zinc sau siliciu. Totodată, castravetele conține fibre și nzime ce contribuie la păstrarea echilibrului florei intestinale.

Cele mai multe dintre aceste proprietăți se regăsesc în coaja castravetelui, de aceea, recomandarea specialiștilor este de a-i păstra coaja și de a nu-l decoji înainte de consum. Castravetele este un ingredient special mai ales în salatele de vară, oferindu-le un gust răcoritor și sănătos.

Beneficiile pe care le are castravetele

Beneficiile castravetelui sunt numeroase, având în vedere numărul mare de substanțe nutritive pe care le conține. Medicii recomandă consumul de castraveți în special vara, datorită faptului că oferă hidratare corpului. De asemenea, fibrele pe care castravetele le conține reglează digestia și pot preveni arsurile la stomac.

Mai mult, castravetele poate echilibra nivelul de glicemie din sânge și are capacitatea de a stimula producția de insulină. Totodată, tot mai multe studii arată faptul că are proprietăți benefice și asupra reglării tensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, trebuie menționate și proprietățile antiseptice ale castravetelui, pentru că datorită substanțelor pe care le conține poate elimina anumite bacterii dăunătoare din cavitatea bucală sau tractul digestiv. Totodată, castraveții pot fi utilizați și în dietele pentru slăbit, deoarece pot tăia pofta de mâncare și asigura hidratarea corpului pe parcursul întregii zile.

De asemenea, siliciul, magneziu și potasiul din compoziția castravetelui pot oferi beneficii pentru piele. Matifiază tenul gras și acneic și, de asemenea, pot calma eczemele și roșeața apărute la nivelul feței.

Contraindicații în consumul de castravete

Deși are numeroase proprietăți asupra organismului, castravetele poate fi și contraindicat în anumite situații, din cauza faptului că poate provoca alergii. Reacțiile alergice sunt similare cu cele ale altor alergeni. Este vorba despre urticarie, inflamații sau dificultăți de respirație. Dacă apar astfel de manifestări în urma consumului de castravete trebuie să cereți ajutor medical specializat de urgență.

Categorii: Natural și sănătos, Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+