De ce cred specialiștii că tulpina indiană a SARS-CoV2 ar putea exista în România: „Este doar o chestiune de timp”

Tot mai multe state europene depistează tulpina indiană a SARS-CoV2. Specialiștii avertizează că ar putea fi prezentă și pe teritoriul țării noastre.

Tulpina indiană crește agresivitatea virusului, îl face mai contagios și mai rezistent la vaccinuri. Specialiștii trag un semnal de alarmă și explică de ce aceasta ar putea să fie deja prezentă pe teritoriul României.

„Cu siguranță este o chestiune de timp până când tulpina indiană va ajunge și în România, dacă nu este deja ajunsă la noi noua tulpină. Trebuie să ne gândim că în momentul în care noi detectăm o tulpină nouă, prima oară detectată în alte regiuni geografice, în momentul respectiv tulpina aceea se află cel mai probabil la un nivel detectabil, ori acest nivel detectabil deja presupune un număr substanțial de oameni, în special în contextul în care capacitatea de testare și de secvențiere genetică este limitată. Și în România, ținând cont de faptul că secvențierea nu prea se face, adică am încercat, am început și noi să secvențiem mai mult, ne gândim că totuși este o porțiune foarte mică din probele respective care sunt secvențiate”, a declarat dr. Ștefan Dascălu, cercetător în domeniul imunologiei la Universitatea Oxford, la Medika TV.

Medicii susțin însă că, deși poate fi mai rezistentă la vaccinuri, tulpina indiană a SARS-CoV-2 nu poate provoca forme grave de boală persoanelor imunizate deja cu ambele doze de ser.

„Tulpina identificată recent în India posedă o dublă mutație în cadrul proteinei Spike. Cum a apărut aceasta, probabil că a fost o secvență de mutații pentru că are anumite trăsături și ca tulpina din Africa de Sud și ca o tulpină din California, ori secvența aceasta de mutații modifică conformația proteinei Spike, de la suprafața virusului, pe care o folosește să intre în celulele umane. Asta înseamnă că o astfel de tulpină are potențialul să răspundă mai slab la vaccinurile care se administrează în momentul de față, pentru că ele sunt făcute pe baza tulpinii inițiale, nu pe baza acestor tulpini. Sigur, răspunsul imunitar bazal care se dezvoltă în urma vaccinării sunt optimist că va rămâne suficient de pertinent, chiar și în cazul în care apare o tulpină mult mai rezistentă la vaccinuri. Răspunsul post vaccinal va rămâne suficient de permanent pentru a preveni cazurile severe. Este o diferență între a face simptomele unei răceli comune sau a face o formă gravă”, a mai spus dr. Ștefan Dascălu, pentru Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes