Sănătatea în România Știri

De ce are nevoie România de investiții durabile în sănătatea publică

În cadrul unei întâlniri la nivel european referitoare la domeniul medical, la care a luat parte și Alexandru Rafila, au fost dezbătute principalele piedici pe care le au cetățenii europeni în ceea ce privește accesul la asistența medical de calitate. Marea problemă o reprezintă prețurile prea mari ale acestor servicii.

Membru al Grupului parlamentar PSD, deputatul Cristina – Elena Dinu atrage atenția cu privire la faptul că serviciile medicale de calitate trebuie să fie accesibile tuturor cetățenilor. „Este evident că serviciile de sănătate de calitate nu trebuie să fie niciodată, niciunde în lume, privilegiul celor înstăriţi, care îşi permit cele mai mari prime de asigurare sau plăţi generoase din buzunar. Diferenţele însă există, iar la nivelul Uniunii Europene pacienţii au diferite niveluri de acces, îndeosebi din cauza constrângerilor bugetare, a preţurilor mari la medicamente, precum şi a politicii discreţionare a companiilor de profil.” susține parlamentarul PSD, Cristina – Elena Dinu.

Din cauza lipsei unui buget adecvat, mulți cetățeni refuză să meargă la investigații medicale, chiar dacă sănătatea lor o impune. „Din aceste considerente, cei mai vulnerabili cetăţeni îşi amână vizitele la medic şi, deseori, nu dispun de mijloacele necesare pentru a continua tratamentele prescrise, situaţie considerată inacceptabilă la nivelul decidenţilor europeni ai sănătăţii. Miniştrii europeni au agreat varianta extinderii conceptului de asistenţă medicală, pentru a include şi domenii mai delicate, precum importanţa îngrijirii sănătăţii mintale, în special pentru tineri” a precizat Cristina – Elena Dinu, deputat PSD.

Soluţia este ca statele membre ale UE, inclusiv România, să investească durabil în instituţii de sănătate publică, de calitate şi la preţuri accesibile. În acest context, digitalizarea sistemelor de sănătate publică este o oportunitate, pentru a se reduce cât mai mult posibil decalajele sociale şi teritoriale existente în prezent.