De ce apar cazuri de infectare cu SARS-CoV2 după vaccinarea anti-COVID. Explicațiile specialiștilor

3969 de români au fost testați pozitiv cu infecției cu noul coronavirus la scurt timp după ce s-au vaccinat cu prima doză a unui vaccin anti-COVID, iar alte 446 de persoane au primit diagnosticul după rapel.

Sunt informații oficiale, transmise de Ministerul Sănătății, ca precizează că jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel.

Potrivit specialiștilor, după vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 și 14 zile.

“Această durată este explicată prin faptul că, pentru a determina un răspuns imun eficient, organismul are nevoie de câteva zile pentru a produce o cantitate suficientă de anticorpi. Chiar și în aceste condiții, nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi suficienți pentru a oferi protecție, ci va fi nevoie de un rapel, fapt confirmat de testele clinice efectuate de producătorii vaccinurilor. În plus, infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 și 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubație. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului și este în timpul perioadei de incubație, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează. Suprapunerea perioadei lungi de incubație cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat și protector explică de ce anumite persoane se vor infecta și vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel”,  transmite Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, se știe deja că niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecție de 100% în ceea ce privește infectarea. Asta înseamnă că și persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi, dar în număr mult mai mic decât în cazul populației nevaccinate.

“Până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecție (mască, distanțare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecție”,  transmite Ministerul Sănătății.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes