“Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca pot face rapel cu alt vaccin”? Răspunsul specialiștilor la una dintre întrebările care apar tot mai des în spațiul public (VIDEO)

În urma problemelor, în principal de imagine, înregistrate în ultima vreme de vaccinul AstraZeneca, a apărut un sentiment de neîncredere a populației față de acest ser.

Specialiștii îndeamnă oamenii să-și facă acest vaccin cu încredere, mai ales că nu este dovedită o legătură clară între apariția unor fenomene trombotice și vaccinarea cu AstraZeneca. Cu toate acestea, oamenii dau semne de neîncredere, fapt care s-a văzut inclusiv în centrele de vaccinare din țară.

În ciuda asigurărilor date de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare, care a precizat că nici o persoană din cele peste 400.000 vaccinate până acum cu acest ser în țara noastră nu a raportat apariția unor cheaguri de sânge, sunt oameni care își anulează programările.

Potrivit declarațiilor făcute de coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă, circa 207.000 persoane care erau programate în ultima vreme la vaccinare cu serul AstraZeneca și-au anulat programarea, iar alte aproximativ 99.000 de persoane nu s-au prezentat la centrul de vaccinare la data și ora la care erau programate.

În acest context, mulți dintre cei vaccinați deja cu serul britanic se întreabă dacă la rapel ar putea primi un alt vaccin.

Potrivit CNCAV, nu există date care să arate că pentru a doua doză poate fi folosit un alt vaccin.

“În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doză cu AstraZeneca.

Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva COVID-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză.

Nu este recomandată la acest moment vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens”, transmite CNCAV pe pagina Facebook RO Vaccinare.

Un răspuns similar vine și de la expertul în sănătate publică, prof. dr. Răzvan Cherecheș:

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes