Curățenia din casă, pericol pentru sănătate. Cu ce boli ne putem alege atunci când ștergem praful sau aspirăm covoarele

Nimeni nu s-a gândit vreodată că locuințele noastre pot fi o sursă imensă de poluare, mai mare chiar decât cele mai aglomerate orașe din lume. Medicii ne explică la ce boli suntem predispuși atunci când facem curățenie.

Pe piață există numeroase produse pentru curățat. Însă medicii ne avertizează că atunci când aceste produse intră în contact cu praful dintr-o încăpere pot provoca rinite sau chiar astm. „Aceşti poluanţi, în special poluanţii de tip alergic care rezultă prin contactul cu praful, puful de la pene sau puful de la covoarele pe care le avem în locuinţă pot declanşa o criză de astm sau o rinită severă. Cel mai frecvent produc acutizări ale unor infecţii respiratorii”, susține Gilda Popescu, medic pneumolog în cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din București, citată de Aleph News.

Pentru a trăi într-un ambient curat, dar și sănătos, medicii ne recomandă să aerisim zilnic locuința timp de aproximativ 30 de minute. De preferat este ca aerisirea să se realizeze dimineața devreme, atunci când particulele poluante din aerul de afară nu persistă în cantități atât de mari.

Ce este astmul?

Astmul generat de praful din încăperi atunci când facem curățenie este una dintre cele mai frecvente boli cronice. Se caracterizează prin inflamația cronică a căilor aeriene, din cauza căreia este limitat fluxul de aer.

Astmul poate fi recunoscut după tuse, care apare în special noaptea sau la efort, senzația de sufocare și șuieratul plămânilor. Medicamentele administrate bolnavilor sunt cele de urgență și cele pe termen lung. Cele mai eficiente sunt medicamentele administrate prin inhalare, deoarece ajung direct în căile respiratorii.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes