(VIDEO) CUNOSCUȚI MEDICI ROMÂNI AVERTIZEAZĂ: coronavirusul lasă sechele și la nivelul altor organe decât plămânii. Ce boli cronice pot dezvolta pacienții

Deși pacienții care s-au vindecat de COVID-19 speră la o viață normală, odată cu externarea, se observă că unii vor avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, iar alții nu vor scăpa toată viața de urmările infecției cu SARS-CoV-2.

Medicii susțin că, mai ales în cazurile grave de COVID-19, modul în care organismul luptă cu boala lasă urme, în unele cazuri ireversibile. Specialiștii sunt de părere că răspunsul imun al organismului la prezența virusului SARS-CoV-2 generează aceste probleme medicale grave. Din cauza reacției inflamatorii puternice, denumită „furtună de citockine”, sunt afectate și alte organe ale corpului, precum inima, rinichii sau creierul.

Creierul nu mai funcționează normal. Inflamația puternică poate avea ca efect producerea unei tromboze cerebrale.

Inima se află în incapacitatea de a pompa sângele corespunzător.Furtuna de citokine” produce tulburări în ceea ce privește coagularea sângelui, care astfel va împiedica inima să-și îndeplinească funcțiile în organism, în mod corespunzător.

Rinichii pot suferi un anumit blocaj. Cea mai des întâlnită afecțiune generată de răspunsul imun exacerbat este insuficiența renală acută. Medicii au observat că ea s-a manifestat atât la pacienții tineri, cât și la cei în vârstă.

Cu siguranță că mai ales cei care au avut forme severe, în mare parte au rămas cu complicații, de cele mai multe ori a fost vorba despre aspecte respiratorii. De fapt, dacă vorbim de afectarea multiorgan nu e vorba doar de plămâni pentru că mecanismul, vorbim de furtuna de citokine, adică acel sindrom inflamator extrem de important, nu se manifestă doar la nivelul plămânilor. Practic, toate organele principale pot să fie afectate, indiferent dacă vorbim de rinichi, indiferent dacă vorbim de partea cerebrală, cardiacă etc. aceste modificări există” a explicat, la Medika TV, dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist.

Din perspectiva medicului de Terapei Intensivă, dr. Radu Țincu, medic specialist ATI, a detaliat cum impactează perioada petrecută în ATI de un pacient COVID-19 asupra stării de sănătate ulterioare. ”Dacă discutăm de acele cazuri severe, care au avut nevoie de ventilație mecanică pentru o perioadă lungă de timp, și ventilația mecanică poate, în mod paradoxal, să dăuneze. Pacientul se sufocă și tu trebuie să îi asiguri oxigenul. De multe ori, va trebui să folosești parametri de ventilație uneori mai agresivi decât ar fi necesar, pentru că altfel pacientul nu ar supraviețui. Chiar și acest lucru poate să agraveze prognosticul acestor pacienți…Dacă discutăm despre celelalte organe, luăm în calcul fenomenele de microtromboză la nivel cerebral, având ca efect un accident vascular cerebral de tip ischemic. Luăm în calcul și microtromboze cardiace sau la nivelul membrelor inferioare. Acești oameni pot rămâne cu vase, în special arteriale, afectate și să dezvolte boli vasculare cronice.”

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes