CUM VA AVEA ROMÂNIA ACCES LA UN VACCIN ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI? Ce înțelegeri se fac, cât costă

România a devenit, de săptămâna aceasta, cea de-a patra țară europeană membră în sistemul european pentru vaccinul împotriva noului coronavirus. Este vorba despre Alianţa Europeană pentru Vaccinuri, coordonată de 4 țări  – Franța, Germania, Olanda și Italia – state care s-au angajat cu contribuții financiare considerabile la susținerea cercetărilor derulate pentru obținerea unui vaccin, derulate de gigantul Astra Zenecca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Alianţa Europeană pentru Vaccinuri și Astra Zenecca au un acord pentru finanțarea cheltuielilor în vederea obținerii vaccinului. Produsul se află deja în a treia etapă de cercetare. Alianța Europeană pentru Vaccinuri s-a angajat să asigure acces echitabil tuturor ţărilor membre ale UE care doresc să participe la această iniţiativă. Până acum Malta, Bulgaria şi România au aderat la mecanism. Autorităţile de la București nu au oferit informații referitoare la cota de participare a României la cercetarea pentru vaccin. „Aceste ţări vor finanţa cercetările legate de dezvoltarea unui nou vaccin de către firma Astra Zenecca, cu o sumă de circa 750 de milioane de euro, în scopul rezervării a unei cantităţi între 300 şi 400 de milioane de doze care ar urma să fie folosite de cele 4 ţări şi de orice altă ţară membră a Uniunii Europene dacă doreşte să se alăture acestui demers”, a declarat pentru Mediafax Prof. Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

”Acest mecanism este unul nou, a fost conceput pentru alte tipuri de urgențe și apoi adaptat urgențelor medicale și de securitate medicală. Permite statelor, în funcție de perioada de aderare și de nevoile reale, să aibă acces la acele doze în primele etape de dezvoltare a vaccinului, să aibă un fel de ”prioritate” pentru a satisface o parte din nevoile populației proprii. În același timp, mecanismul asigură și o componentă de echilibru financiar pentru că prin mecanismele de cooperare și de intervenție de urgență  de la niv elul UE se pot lua în calcul tipuri de ajutoare de urgență în așa fel încât costul să devină accesibil statelor care nu și-l pot permite pentru populațiile lor. Și, nu în ultimul rand, acest mecanism european care va fi, probabil, integrat într-unul unul global cu alți actori mari din zona de cercetare dezvoltare farmaceutică, asigură o siguranță medicală și o siguranță a vaccinului: atât siguranța privind eficacitatea vaccinului, cât și siguranța pentru producerea și distribuirea lui.” a explicat pentru Medika TV, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes