Cum sunt tratați pacienții cronici la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală

În timp ce în alte spitale accesul pacienților cronici este limitat, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, transformat în spital COVID-19 de linia 1, a făcut eforturi astfel încât să asigure asistența medicală pentru această categorie de bolnavi.

Cei mai mulți bolnavi cronici aflați în evidențele Institutului „Matei Balș” din București sunt persoanele infectate cu HIV. Acești bolnavi au nevoie de îngrijiri medicale speciale și de acces la tratament continuu, tocmai de aceea unitatea medicală și-a structurat activitatea astfel încât pacienții să poată avea acces pentru a fi consultați de medicii specialiști.

„În cadrul unității noastre am păstrat un pavilion separat pentru pacienții cu HIV. În cadrul acestei secții, pacienții pot veni pentru a-și continua investigațiile și pentru a primi tratamentul specific”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, în direct la Medika TV.

Unitatea medicală a reluat de curând și tratarea pacienților infectați cu virusurile hepatice B și C. Din cauza pandemiei, accesul acestor bolnavi la tratamente a fost limitat. „Am reluat reevaluarea pacienților de virus hepatic B și C. Au fost și cazuri care nu au putut beneficia de îngrijiri medicale”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Probleme au fost în depistarea cazurilor noi de infecții HIV sau efectuarea investigațiilor specifice, din cauză că aparatele PCR au fost folosite pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

Toate platformele PCR au fost folosite pentru SARS-CoV-2 și au dat peste cap activitatea laboratoarelor din spitalul nostru. Am lăsat totuși un spațiu pentru ca acești pacienți să vină și să fie testați”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit estimărilor oficiale, în România trăiesc peste 3 milioane de bolnavi cronici.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes