După alegerile din 23 octombrie care l-au confirmat în funcția de președinte al Colegiului Medicilor din România, prof.dr. Daniel Coriu a avut o primă reacție care reprezintă nu doar exprimarea unei opinii, ci și definiția unei maniere de dialog între CMR și autorități, de acum încolo. Într-o postare pe Facebook, prof.dr. Daniel Coriu a reacționat la modul în care se stabilesc noile obligații ale medicilor de familie în monitorizarea pacienților COVID-19 care rămân la domiciliu. ”Precizez, dintru bun inceput, ca nu agreez, in comunicarea institutionala, decat formularea decenta, concisa, coerenta si la obiect. Un dialog necivilizat este contraproductiv, insulta fiind declaratia infrangerii, cum spunea Iorga. Nu confund insa civilitatea si decenta, cu obedienta, dupa cum nu confund nici fermitatea, cu insulta. ” își începe președintele Colegiului declarația pe care o justifică prin aceea că se răspândește, în diverse dezbateri, ideea că CMR nu poate interveni în apărarea medicilor, ci doar sindicatele și patronatele care îi reprezintă pe aceștia.
”Ma tem ca o lectura atenta a textului art 414 litera b, din Legea Sanatatii, infirma categoric acest punct de vedere. Astfel art. 414 lit b, dispune ( imperativ, nu dispozitiv):
(1) CMR are următoarele atribuţii:
b) APARA demnitatea şi PROMOVEAZA DREPTURILE SI INTERESELE MEMBRILOR SAI IN TOATE SFERELE DE ACTIVITATE; apără onoarea, libertatea şi INDEPENDENTA PROFESIONALA ALE MEDICULUI , precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical;”
Mai departe, noul președinte al Colegiului Medicilor arată că medicii de familie nu sunt obligați să accepte semnarea contractelor prin care să îngrijească pacienți COVID-19 și că o încercare de a le fi impuse va fi sancționată de către CMR ” in principal, in temeiul legii 95, care-i confera nu numai un drept in acest sens, ci si o obligatie.”
Această primă declarație arată cât se poate de clar că noua conducere a Colegiului Medicilor din România nu inenționează să urmărească cu pasivitate deciziile pe care autoritățile-MS, CNAS, etc- le iau, dacă acestea vor leza în vreun fel, drepturile membrilor Colegiului.