O echipă de cercetători din Marea Britanie și SUA sugerează un mod inedit de a controla răspândirea COVID-19: “Ridicați toate restricțiile într-un oraș de testare și testați toți locuitorii săptămânal!” Cei care au rezultat pozitiv ar urma să fie puși în carantină. În lucrarea lor publicată în revista Royal Society Open Science, grupul își prezintă ideea și sugerează că e o modalitate de a încetini sau chiar a opri pandemia.
Pe măsură ce lumea continuă să se lupte cu pandemia, cercetătorii propun diverse idei pentru a încetini sau a opri răspândirea virusului. În acest nou efort, cercetătorii propun ca un oraș de dimensiuni medii (o populație de aproximativ 250.000 de locuitori) să fie folosit pentru testarea unui mod inedit de a încetini sau de a opri răspândirea virusului – “ridicați toate restricțiile care sunt în vigoare și, în schimb, instituiți o politică de testare săptămânală pentru toți cei care trăiesc sau lucrează acolo. Dacă cineva ar fi pozitiv, ei și familia lor ar fi puși în carantină”.
Cercetătorii insistă că matematica lor arată meritele unei astfel de strategii. Ei observă că cercetările actuale sugerează că în cazul unei persoane infectate durează aproximativ 6,5 zile pentru a transmite virusul altcuiva. Dacă acea persoană s-ar fi testat și ar fi descoperit că este infectată, putea fi împiedicată să infecteze alte persoane, oprind astfel răspândirea bolii. De asemenea, aceștia remarcă faptul că, în cazul în care o persoană din 2000 ar fi infectată, orașul va trebui să pună în carantină doar 1000 de gospodării, ceea ce sugerează că ar putea fi făcut cu ușurință în lumea reală. O astfel de abordare ar putea încetini sau chiar stopa răspândirea bolii în orașul de testare în câteva săptămâni. Și dacă ar funcționa așa cum este propus în orașul de testare, abordarea ar putea fi folosită pentru o țară întreagă.
Cercetătorii sugerează, de asemenea, că ar trebui să fie posibilă testarea săptămânală a întregii populații folosind teste bazate pe salivă, deoarece sunt mai ieftine.