Cum spălăm corect fructele și legumele? Sfaturi de la specialiști

Fructele și legumele sunt recomandate în orice dietă. Înainte de consum acestea trebuie însă spălate foarte bine, pentru că pesticidele pe care le conțin sunt la fel de dăunătoare precum fumatul, în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer. Un nou studiu evidențiază acest aspect.

Cercetarea a fost publicată în perstigiosul jurnal medical „Frontiers în Cancer Control Society” și evidențiază o legătură foarte strânsă între prezența pesticidelor din fructe și legume și mai multe tipuri de cancer. Este vorba despre leucemie, limfolul non-Hodking, cancerul de vezică urinară sau cel de plămâni.

Pesticidele, la fel de periculoase precum fumatul

Pesticidele sunt produse chimice pe care fermierii le utilizează pentru a combate dăunătorii care pot afecta culturile agricole. Din păcate, aceste produse sunt însă foarte periculoase pentru sănătatea noastră. Pesticidele pot afecta ochii, pielea, plămânii sau sistemul nervos.

Uniunea Europeană a creat însă o serie de mecanisme prin care fermierii trebuie să raporteze tipul de pesticide pe care îl folosesc, precum și cantitățile utilizate. Aceste produse se folosesc în special pentru combaterea dăunătorilor care afectează următoarele culturi: castravete, roșii, cartofi, spanac broccoli sau vinete. De asemenea, în cazul fructelor, fermierii le folosesc pentru protecția structurilor sau a merelor.

Spălați foarte bine fructele și legumele

Pentru a preveni contactul organismului cu pesticidele, recomandarea specialiștilor este ca acestea să fie foarte bine spălate înainte de consum. Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC) cele mai importante organisme care susțin sănătatea publică din Statele Unite ale Americii recomandă spălarea fructelor și legumelor cu apă simplă.

Astfel, alimentele cu coajă fermă și poroasă, precum merele, lămâile sau perele pot fi curățate cu o perie moale și curată, pentru a îndepărta orice urmă de pesticide din porii acestora.

În schimb, în cazul legumelor verzi, precum salata, spanacul prazul sau legumele crucifere, trebuie să li se îndepărteze straturile exterioare, apoi să fie ținute preț de câteva minute într-un bol cu apă rece și scurse foarte bine.

Categorii: Natural și sănătos, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
+