Sănătatea în România Știri

Cum și când trebuie solicitat certificatul digital COVID-19

sursa foto: RO Vaccinare

Pe 1 iulie va fi lansat portalul https://certificat-covid.gov.ro de pe care vor putea fi descărcate certificatele digitale privind COVID-19. Acestea atestă una din 3 situații, respectiv că solicitantul este vaccinat, că are un test PCR negativ sau că a trecut recent prin boală.

Ministerul Sănătății precizează că certificatele COVID trebuie solicitate cu cel puțin cinci zile înainte să fie utilizate.

Pentru certificatele de vaccinare şi vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcţie de tipul de test efectuat“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Certificatele eliberate vor fi valabile astfel:
– certificatele de vaccinare –  până la data de 30 iunie 2022
– certificatele de testare – 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR
– certificatele de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la test, înregistrat în CoronaForms.

În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern, dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern“, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.