Cum se va realiza și ce urmărește ”Marea testare”, anunțată de ministrul Sănătății, de la 1 iunie

De la 1 iunie, în România va avea loc o testare în masă a populației. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este cel care a anunțat campania care se va desfășura prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, iar în funcție de rezultatele obținute autoritățile vor putea realiza un plan de bătaie pentru perioada următoarea. Testarea va urmări nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România.

 “Noi avem o testare pe care o facem, prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Centrul pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile pe care o să o facem cam la trei luni de la debutul pandemiei pentru a evalua starea atât a imunizării populaţiei, cât şi a evoluţiei ulterioare pe care o avem. Acțiunea se va realiza în colaborare cu OMS şi o facem la trei luni. Va începe după 1 iunie”, a declarat duminică la Europa Fm, ministrul Sănătăţii.

La rândul său, șeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a anunţat, duminică seară, că se vor face probabil câteva zeci de mii de teste, vor fi testați voluntarii. Probele pentru testarea populaţiei vor fi recoltate în luna iunie, iar în lunile iunie- iulie vor fi realizate testele. În funcție de rezultatul acestora ,autoritățile vor putea face aprecieri cu privire la ce urmează.

 “În cursul lunii iunie, probabil se vor strânge serurile de la cei care vor participa la acest studiu şi în a doua parte a lunii iunie- luna iulie, vor fi făcute testele. Probabil vor fi zeci de mii de teste la nivel naţional. Vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acel moment, care să poată să ne dea răspunsuri la întrebările pe care le avem, ce procent din populaţie a trecut prin boală, să ştim această situaţie la nivel regional, la nivel local şi să putem să apreciem eventualele evoluţii ale bolii în funcţie de localitate şi să putem să facem şi un studiu comparativ, de exemplu, cu ceea ce se va înregistra la anul. Aceste studii nu se fac de obicei o singură dată, se fac periodic încât să vezi trendul imunizării populaţiei”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

Această testare poate fi realizată după ce descreşte numărul de cazuri, a mai declarat prof.Rafila.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes