O investigație a unei echipe de jurnaliști din Sibiu a scos la iveală calitatea îndoielnică a biocidelor comercializate cu scopul de a ne proteja pe toată perioada pandemiei. Testele de laborator au arătat că unele produse nu conțineau nici măcar un gram din substanțele active specificate pe etichete. Ancheta jurnaliștilor de la publicația online Turnul Sfatului mai scoate în evidență un adevăr dureros: indiferența autorităților cu privire la o problemă atât de gravă.
Pe cont propriu, jurnaliștii din Sibiu au mers la singurul laborator acreditat din România, care funcționează în cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din București, și au cerut să fie testate 8 produse biocide, pe care orice persoană le poate cumpăra. Analizele au demonstrat că 3 dintre substanțele analizate erau diluate sau din compoziția lor lipsea substanța activă care avea rolul de a distruge microorganismele.
Avizarea biocidelor, doar o formalitate
Jurnalist la publicației Turnul Sfatului, Traian Deleanu a vorbit în direct în emisiunea Medika Special de la Medika TV atât despre ancheta pe care a realizat-o alături de colegii săi de redacție, cât și despre cum instituțiile statului tratează cu indiferență o problemă atât de gravă, precum calitatea biocidelor, substanțe care, în loc să ne protejeze, ne pot îmbolnăvi.
Nici după scandalul „HEXI PHARMA” România nu a reușit să implementeze un regulament care să impună verificarea calității produselor biocide. În prezent, în ciuda problemelor impuse de pandemia de COVID-19, avizarea biocidelor se face birocratic, fără ca cineva să-și asume documentele pe care le semnează.
„Comisia din cadrul Cantacuzino este a doua comisie care validează aceste substanțe, mai există o comisie, cea permanentă din cadrul Institutul Național de Sănătate Publică, care regulat trimite avize de punere pe piață pentru acest tip de produse. Este un act eminamente birocratic pentru că acele comisii analizează practic un dosar cu șină. Problema cea mai mare pentru care am pornit subiectul a fost faptul că în România, în momentul în care ai obținut avizul de punere pe piață al produsului biocid absolut nimeni nu mai verifică dacă ceea ce vinzi e conform. Nimeni nu mai verifică dacă ceea ce vinzi se regăsește în acele recipiente. Și am aflat lucrul acesta discutând cu reprezentanții singurului laborator acreditat din România pentru testarea conformității biocidelor”, a precizat Traian Deleanu, în direct la Medika TV.
Specialiștii ICECHIM, tratați cu indiferență
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie din București (ICECHIM) deține singurul laborator acreditat pentru testarea calității biocidelor. După scandalul „HEXI PHARMA”, instituția a făcut demersuri pentru a obține toate acreditările necesare astfel încât să realizeze testele de conformitate pentru acest tip de produse chimice. Nici atunci și nici în prezent, când pandemia de COVID-19 ne-a dat viețile peste cap complet, experților din cadrul laboratorului ICECHIM nu le-au fost solicitate teste amănunțite despre calitatea biocidelor pe care statul le-a recomandat cetățenilor să le folosească pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.
Cu toate acestea, oficialii ICECHIM au făcut sesizări către instituțiile cu rol în gestionarea pandemiei de COVID-19 referitoare la calitatea îndoielnică a biocidelor, însă toate aceste demersuri au fost tratate cu indiferență.
„ICECHIM deține singurul laborator din țara asta care poate să zică «da, domnule, e un atentat asupra sănătății» sau «nu, nu este un atentat asupra sănătății populației ce se întâmplă pe piața biocidelor». Cu toate acestea Institutul este subfinanțat, absolut subfinanțat de către statul român, ignorat, în sensul că doamnele de acolo știau ce se întâmplă, în sensul că au trimis încă de la începutul pandemiei informări către diverse instituții ale statului în care atenționau cu privire la calitatea produselor”, a mai precizat jurnalistul Traian Deleanu, la Medika TV.
Datele inexacte ale Ministerului Sănătății
Publicarea anchetei de către site-ul Turnul Sfatului a atras o reacție din parte Ministerului Sănătății. Într-o informare publică, oficialii instituției au precizat că, la nivel național, inspectorii sanitari au descoperit deficiențe cu privire la calitatea biocidelor, printr-o serie de controale realizate în teren.
„În trimestrul II 2020 – trimestrul I 2021, inspectorii sanitari au efectuat controale în urma cărora au fost retrase de la utilizare 124 de produse biocide neconforme, în cantitate de 24.144 litri și 467 kg. Totodată, au fost retrase de la comercializare 263 de produse biocide neconforme, în cantitate de 142.287 litri și 8.845 kg. Au fost aplicate 185 de sancțiuni, dintre care 127 de amenzi, în valoare totală de 734.500 lei, și 58 de avertismente”, se arată în informarea Ministerului Sănătății.
Jurnalistul Traian Deleanu consideră că cifrele prezentate de Minister nu arată tocmai adevărul:
„Ministerul Sănătății evită să facă diferența între testul de eficiență și cel de conformitate. Dacă nu verifici ce-i în respectivul biocid nu ai cum să verifici dacă este și conform. Aceste teste nu se fac. Eu sunt uimit cum s-a stabilit acest rezultat al Ministerului Sănătății în condițiile în care la singurul laborator acreditat din țara noastră, cel de la ICECHIM, nu a fost adusă niciodată o probă de către o instituție a statului român. Este o declarație a doamnei Mihaela Doni, directorul general al ICECHIM. De când a izbucnit pandemia aici s-au testat câteva produse de la 2 maxim 5 producători și distribuitori de biocide, care au vrut să verifice dacă ceea ce pun pe piață e conform și nu dăunează”.
Revenind la informarea oficială, Ministerul Sănătății a precizat că în perioada următoare va intensifica acțiunile de control la producătorii cu probleme, vizați de ancheta publicației Turnul Sfatului.
O anchetă abandonată în sertare
Ancheta publicației din Sibiu nu este singura apărută după scandalul „HEXI PHARMA”. Din 2018, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 încearcă să deslușească ițele într-un dosar penal ce are ca obiect diluarea produselor biocide. Nici până în prezent, anchetatorii nu au ajuns la o concluzie în această speță.
„Domnii procurori nu știu când vor termina ancheta, nu au vrut să ofere detalii despre ea. Statul știe bine ce se întâmplă pe piața aceasta, dar nu se întâmplă nimic”, a mai spus jurnalistul Traian Deleanu.
Dosarul „HEXI PHARMA”, în continuare pe rolul instanțelor
În legătură cu scandalosul dosar „HEXI PHARMA” trebuie amintit că o primă sentință a fost dată de Tribunalul București în anul 2019. Potrivit deciziei magistraților, Flori Dinu, directorul general al HEXI PHARMA, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare. Pedeapsă cu executare a primit și Mihai Leva, șeful de producție al firmei. De asemenea, compania HEXI PHARMA a fost obligată la plata unei amenzi penale în valoare de 2,6 milioane de lei. Soluția a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București, instanță care a stabilit un nou termen în acest proces pentru data de 11 iunie.