Ruptura de menisc poate afecta pe oricine, mai ales dacă persoanele respective pun foarte multă presiune pe genunchi din cauza efortului fizic intens. Problema are o rezolvare, însă ea depinde de cât de repede ajunge pacientul la medic.
La „Doctor Medika”, Simona Bălănescu a discutat dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat in traumatologie sportiva, Doctor în Științe Medicale, despre cele mai des întâlnite operații ortopedice. Pe lângă intervențiile generate de urgențele medicale, există și alte tipuri de intervenții, precum cele care trebuie efectuate în cazul rupturii meniscului.
„Se tratează în două feluri, se scoate partea ruptă din menisc sau se coase partea ruptă de menisc. Cel mai bine este ca meniscul rupt să fie cusut, dar pentru asta avem nevoie de o ruptură într-o zonă vascularizată, cât mai recent petrecută și fără complicații. Fără aceste condiții șansele de vindecare vor scădea” a explicat dr. Ion Bogdan Codorean.
Pentru ca operația în urma căreia meniscul este cusut să aibă șanse de reușite cât mai mari, pacientul trebuie să ajungă la medic la scurt timp de la debutul simptomelor. „Pacienții fac un RMN după care stabilim protocolul de operat. Dacă este o persoană tânără va fi operată cât mai repede. Există și statistici potrivită cărora în 20% din cazurile în care meniscul este cusut el nu se vindecă. Cu cât pacientul vine mai târziu, cu atât șansele de recuperare sunt mai mici” a mai spus dr. Ion Bogdan Codorean, la Medika TV.