Sănătatea în România Știri

Cum se simte primul român care a făcut șoc anafilactic după vaccin

O femeie de 46 de ani din județul Olt este primul român care a făcut șoc anafilactic după vaccin. Ea primise prima doză a vaccinului AstraZeneca, iar la nici 10 minute după administrarea serului, a făcut această reacție alergică severă.

Medicii din centrul de vaccinare au intervenit rapid, astfel că și starea femeii s-a ameliorat imediat. Totuși, s-a decis internarea sa în spital, pentru a fi ținută sub observație.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, cel mai probabil femeia va fi externată în cursul zilei de astăzi, evoluția sa fiind bună.

Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează să fie externată în zilele următoare, probabil chiar mâine. Este de remarcat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie. Eu aş putea sublinia un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au semnalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar circa 2,5 până la 5 cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a declarat luni seara, la Antena 3, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Femeia din Olt nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice, precizează autoritățile.

Numărul românilor vaccinați până acum se ridica, aseară, la 819.447 de persoane. În total au fost raportate 4365 de reacții adverse, cele mai multe minore, cazul femeii din Olt fiind primul înregistrat în România de la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020.