Sănătatea în România Știri

Cum se pregătește Ministerul Educației pentru redeschiderea școlilor. Testarea rapidă a elevilor în clase, IMPOSIBIL de realizat

Ministerul Educației și cel al Sănătății lucrează la un Ordin comun prin care școlile din România să poată fi redeschise începând cu 8 februarie. Deși intens vehiculată în spațiul public, metoda testelor rapide efectuate elevilor în clase nu ar putea fi pusă în practică.

Marea problemă care împiedică testarea masivă cu teste rapide antigen a elevilor în clase o reprezintă lipsa personalului medical care să poată efectua această procedură medicală. Statistic, în școlile din România sunt prea puține cadre medicale, raportat la numărul de elevi.

Eu m-aș bucura foarte mult să putem testa copiii, dar, din păcate, în cele 17.000 de școli din România, personalul medical este de cel mult 600 de persoane și în momentul de față lucrează pentru DSP-uri. Dacă s-ar întoarce înapoi în școală toți cei 600, din care doar puțin peste 100 sunt medici, nu știu cine ar putea să facă acest act medical la nivelul școlilor. Tot Ministerul Sănătății ne spunea că în momentul în care dorim să facem un triaj, în momentul în care intră în școală 1000 – 1500 de elevi, s-ar putea să generăm aglomerări care ar putea fi un pericol pentru siguranța sanitară”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la Medika TV.

În așteptarea Ordinului comun al celor două ministere, șeful învățământului din România a explicat că, dacă vor fi redeschise școlile, activitatea se va desfășura după scenariile verde, galben și roșu, așa cum s-a întâmplat și în toamnă.

Încercăm să explicăm cât mai mult condițiile care trebuie să fie respectate, modul în care riscul poate fi gestionat și în momentul în care vorbim suntem preocupați de modul în care va arăta Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care, în ipoteza în urma analizei din data de 2 februarie și școlile se vor redeschide cu prezență fizică în scenariile anunțate, mai puțin de 1/1000 rată de infectare, toate școlile deschise, acolo unde rata de infectare este între 1 și 3/1000, grădinițe și învățământ primar plus clasele terminale, VIII și XII, în scenariu roșu, doar grădinițele și învățământul primar. Acestea sunt scenariile în care școlile se vor deschide”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Oficialul a explicat însă că varianta redeschiderii școlilor pe data de 8 februarie depinde foarte mult de analiza evoluției epidemiologice făcută de Ministerul Sănătății.

Dacă cei de la Ministerul Sănătății vor spune că riscul este gestionabil din perspectiva determinantă a evoluției ratei de infectare, luând în considerare și parametrii importanți precum nivelul de vaccinare al personalului didactic, vom decide dacă redeschidem sau nu școlile”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, la Medika TV.