ALERTĂ: CORONAVIRUS Eveniment Știri

CUM SE OFICIAZĂ SLUJBELE ÎN STAREA DE ALERTĂ, CÂȚI INVITAȚI LA CUNUNII ȘI BOTEZURI. Un ordin comun al M.S. și M.A.I. stabilește totul

Un ordin comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne reglementează activitatea în locașurile de cult, în starea de alertă.

Astfel, ordinul, publicat în Monitorul Oficial, prevede ca toate obiectele de cult care intră în contact cu credincioşii să fie dezinfectate după fiecare utilizare, iar cele care pot fi atinse în mod frecvent vor fi curățate o dată la 4 ore. În biserici, la slujbele cu caracter privat, vor fi prezente cel puțin 16 persoane, care vor trebui să-și dezinfecteze mâinile și să poarte mască de protecție. Cei cărora le va curge nasul, vor strănuta sau tușesc nu le va fi permis accesul, se arată în ordinul comun al MS și MAI, privind funcționarea locașurilor de cult și a slujbelor în starea de alertă.

”În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune). (..)La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios. Se vor plasa, în loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces în lăcaşurile de cult şi în locaţiile unde se desfăşoară slujbe cu caracter privat. Activităţile religioase în interiorul lăcaşului de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfăşoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane”, prevede ordinul.

Regulile privind accesul în biserici şi desfăşurarea slujbelor prevăd asigurarea unei suprafaţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 metri între persoane, atunci când acestea participă la slujbe cu caracter privat. Dacă slujbele sunt în aer liber, va trebui menţinută distanţa de 1,5 metri între persoane.