România înregistrează zilnic numeroase decese. Deși cifrele indică o scădere evidentă a noilor îmbolnăviri, al treilea val pandemic nu e nici pe departe la final, întrucât continua să-și arate fața urâtă, cea în care numărul deceselor și al bolnavilor aflați la terapie intensive este cel mai mare decât până acum, net superior în comparative cu ce s-a întâmplat în toamnă.
Invitat la Medika TV în emisiunea Medika Special, dr. Radu Țincu, medic specialist ATI la Spitalul Floreasca, spune că numărul mare de decese din ultimele zile nu face altceva decât să reflecte faptul că sistemul medical românesc a atins capacitatea maximă de terapie intensivă încă de acum două săptămâni.
“Situația e determinată de evoluția din ultimele două-trei săptămâni. Morții de azi sunt de fapt rezultatul și imaginea de acum două săptămâni a celor care au intrat în terapie intensivă. În momentul în care sistemul sanitar ajunge la capacitatea maximă avem o creștere abruptă a mortalității, ceea ce s-a întâmplat. Practic, în ultimele săptămâni avem o creștere exponențială a numărului de morți, pentru că sistemul sanitar nu-i mai poate absorbi. Sunt foarte mulți pacienți care așteaptă în camerele de gardă”, a spus, la Medika TV, dr. Radu Țincu.
Potrivit specialistului, nu toate decesele provin din rândul persoanelor care sunt la terapie intensivă. Foarte mare este și numărul bolnavilor care au nevoie de un loc la ATI, dar mort înainte să ajungă pe un pat de terapie intensivă. Dr. Țincu spune că am putea avea imaginea reală a ceea ce se întâmplă cu adevărat în spitale dacă autoritățile ar raporta și aceste cazuri.
“Ministerul Sănătății trebuia să se intereseze nu care este numărul bolnavilor din terapie intensivă, ci care e numărul celor care așteaptă să intre în terapie intensivă. Ni se prezintă 1400 de pacienți în ATI, dar în afara ATI erau, în urmă cu o săptămână, 800. Iată, plus 1400 sunt 2200 de pacienți în stare gravă. Degeaba ne spune Guvernul că s-a crescut numărul de paturi la 1600 dacă sunt 2200 de bolnavi care au nevoie de terapie intensivă”, e de părere dr. Radu Țincu.
Acesta a mai spus că terapia intensivă trebuie să reprezinte o prioritate de acum înainte pentru Ministerul Sănătății, indiferent de cine va fi condus acesta.
“Pandemia este prioritară prin terapia intensivă, care e deficitară, iar terapia intensivă înseamnă oameni care mor. Acest lucru trebuie corectat, atât ca infrastructură, cât și ca resursă umană, care e insuficientă. N-o să putem importa doctori peste noapte și nici n-o să putem crea alții cum am cumpărat ventilatoare. E un lucru esențial în politicile sanitare, care trebuie să fie adoptate rapid de Guvern”, a mai spus, la Medika TV, medicul specialist ATI Radu Țincu.