Cum să te protejezi de căpușe și de boala Lyme, potrivit experților

Suntem în plin sezon de căpușe (între lunile martie și octombrie), așa că este foarte important să fim corect informați cu privire la prevenția și tratarea mușcăturilor produse de acestea.

Unde se găsesc căpușele?
Căpușele se găsesc în zonele de pădure, în zonele de mlaștină, în zonele ierboase și în grădini.
Acestea nu zboară și nu sar, ci se cațără pe animale sau pe oameni.

Toate căpușele sunt periculoase?
Nu. Căpușele sunt de obicei inofensive și pot să nu producă vreun simptom. Însa, în cazul alergiei la mușcăturile de căpușe, putem experimenta:
• durere sau umflătură în zona afectată
• o iritație
• o senzație de arsură în locul mușcăturii
• bașici
• dificultăți în a respira.

Ce căpușe poartă boala Lyme?
Boala Lyme este poate cea mai de temut boală care ne vine în minte, atunci când auzim de mușcătura de căpușe, dar e important să știm că nu orice mușcătură de căpușă înseamnă, automat, că am contractat boala Lyme. Boala Lyme este produsă doar de căpușa purtătoare a agentului infecțios, Borrelia burgdoferi; netratată, poate produce o gamă largă de simptome, în funcție de stadiul infecției.

Căpușele pot produce și alte boli:
• febra petelor din Muntele Stâncos (RMSF)
• febra căpuşelor din Colorado
• tularemie – este o infecție cauzată de bacteria Francisella tullarensis ce poate fi tratată cu streptomicina sau gentramicina (intravenos sau intramusuclar).
• Ehrlichioza este o boală infecțioasă produsă de bacterii numite erlichii ce poate fi tratată cu antibiotice, însă în unele cazuri poate fi fatală.

Cum arată mușcăturile de căpușe?
O mușcătură de căpușă poate arăta ca o „umflătură minusculă, care provoacă mâncărime pe piele”, asemănătoare cu o mușcătură de țânțar, conform Clinicii Mayo. Cu toate acestea, este posibil ca unii oameni să nu observe că au fost mușcați de o căpușă.
Nu orice mușcătură de căpușă provoacă o boală. Cu toate acestea, dacă căpușa transporta bacteria care provoacă boala Lyme, simptomele apar de obicei în 3 până la 30 de zile după mușcătură.
O erupție cutanată în formă de ochi de taur este un semn comun, a declarat recent Bryon Backenson, profesor asistent la Universitatea de Sănătate Publică din Albany, pentru CBS News.
“Este o erupție cutanată care nu arată întotdeauna exact ca un ochi de taur, dar este o pată roșie. Este relativ mare, de obicei de cel puțin 5 cm sau cam așa ceva”, explică el. „De multe ori nu doare și nici nu produce mâncărime, este doar acolo”.

Care sunt simptomele bolii Lyme? Există un tratament?
Simptomele precoce ale unei infecții cu boala Lyme pot include:
durere de cap
oboseală
dureri musculare
dureri articulare sau rigiditate
frisoane
febră
noduli limfatici umflați

„Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat cu antibiotice al bolii Lyme sunt importante”, recomandă CDC. „Pacienții tratați cu antibiotice în stadiile incipiente ale infecției se recuperează de obicei rapid și complet”. Cu toate acestea, agenția de sănătate observă că unii oameni pot prezenta simptome persistente și că sunt necesare mai multe cercetări asupra bolii.
Fără tratament, Clinica Mayo avertizează că boala se poate agrava, cu simptome mai severe, dezvoltându-se pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni.

Cum tratezi mușcătura de căpușă
Cel mai important lucru atunci când ai fost mușcat de o căpușă este să o îndepărtezi. Poți face acest lucru cu un dispozitiv special sau cu o pensetă. Prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii, trage direct de această, îndepărtând-o din piele. Încearcă să nu îndoi sau să învârti căpușă atunci când o îndepărtezi din piele. După ce faci acest lucru, verifică să vezi dacă mai există părți din căpușă rămase în zona afectată. Dacă este cazul, îndepărtează-le și pe acestea. Curată zona folosind săpun și apă.
După ce ai îndepărtat căpușă, introdu-o în alcool sanitar și apoi într-un recipient bine sigilat. Este recomandat să mergi la un medic cât mai repede posibil pentru a vedea dacă ai nevoie să urmezi vreun tratament. În funcție de zona în care ai fost mușcat și de locul în care te afli, există diferite riscuri la care te expui în urmă unei mușcături de căpușă.

Cum ne ferim de căpușe?
1. Atenție la zonele frecventate. Trebuie acordată atenție sporită pielii noastre, atunci când frecventăm parcuri sau păduri. Așa cum scriam anterior, căpușele se găsesc frecvent în zonele de pădure, în zonele de mlaștină, în zonele ierboase și în grădini.
2. Haine adecvate. Se recomandă îmbrăcăminte adecvată: pantaloni lungi, șosete, dacă este posibil și bluze cu mânecă lungă.
3. Se recomandă tratarea hainelor cu soluții care conțin permetină 0,5%, soluții care conțin ulei de eucalipt sau lămâie.
4. Verificarea pielii, când ajungem acasă. Trebuie să verificăm îmbrăcămintea și să spălăm hainele la temperatură ridicată. Se recomandă să facem duș la scurt timp după ce am ajuns în casă și să verificăm corpul: sub brațe, în jurul urechilor, în interiorul buricului, spatele genunchilor, pe scalp, între picioare, în jurul taliei. De asemenea, este bine să examinăm animalele de companie, dacă am ieșit cu ele în parc.

Sursa

 

 

 

Categorii: Breaking Medika, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea