Febra e o reacție a organismului, care ne arată că sistemul nostru imunitar a început lupta împotriva unei infecții, indiferent că e virală, bacteriană sau de alt tip. E un simptom important care, asociat cu altele, poate indica medicului cu ce tip de infecție ne confruntăm, pentru a putea stabili un diagnostic. În cazul multor afecțiuni, cum e și răceala, tratamentul este simptomatic, iar reducerea febrei reprezintă un obiectiv important,pentru că, în caz contrar, pot apărea nedoritele convulsii.
Înainte să apelăm la medicamente antipiretice, e bine să știm că există și remedii naturiste ca să scădem temperatura.
Medicul nutriționist Gheorghe Mencinicopschi a prezentat,la Medika TV, câteva remedii naturiste împotriva febrei.
Coada șoricelului – e o plantă medicinală folosită de secole de români pentru reducerea febrei. Un ceai de coada-șoricelului scade temperatura, dar și hidratează organismul și îmbunătățește digestia, ajutând la eliminarea unor infecții. Coada șoricelului poate fi combinată și cu mentă și soc.
Salvia – este o adevărată plantă minune, cu multiple beneficii. Considerată “aspirină” în formă pură, salvia sub formă de ceai – o lingură la o cană de 200 ml de apă caldă – are un pronunțat efect antipiretic. De asemenea, are și efect antiseptic, antibacterian și antiinflamator, putând fi folosită cu succes inclusiv pentru reducerea inflamațiilor mucoaselor, în cazul unor afecțiuni ca amigdalita sau faringita.
Cel mai important, spune dr. Mencinicopschi, este însă ca atunci când avem febră să ne hidratatăm corespunzător, prin consumarea unei cantități cât mai mari de lichide – de preferință ceai.