Îndrăgitul medic pediatru Mihai Craiu transmite un mesaj cu privire la modul în care trebuie diagnosticați copiii care suferă e pneumonie. „Nu se face radiografie pulmonară la un copil anterior sănătos” susține dr. Mihai Craiu.
Pneumonia poate avea consecințe grave, mai ales în cazul copiilor, însă mulți dintre micuți suferă, din fericire, de forme ușoare de boală. De cele mai multe ori, medicii folosesc în diagnostic radiografia pulmonară. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția cu privire la faptul că această metodă de diagnostic, mai ales în cazul formelor ușoare de boală, este mai puțin potrivită.
Ce spune medicul Mihai Craiu despre radiografia pulmonară în pneumonie?
Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, dacă un copil are o formă ușoară de pneumonie, radiografia pulmonară nu ar trebui realizată.
„Nu se face radiografie pulmonară la un copil anterior sănătos (fără comorbidități notabile) dacă are o formă ușoară de pneumonie. Dacă este atât de puțin bolnav încât poate merge acasă, acel copil nu are nevoie de o radiografie” explică medicul pediatru Mihai Craiu.
Medicul a explicat, într-un mesaj public, ce prevăd protocoalele medicale pediatrice atunci când vine vorba despre diagnosticul corect al pneumoniei:
„1. Nu se face radiografie de rutină pentru orice copil cu febră și tuse, în cazul suspiciunii de pneumonie!!!
2. Dacă un copil are semne clinice de pneumonie ȘI desaturare (o valoare mai mică de 90% la pulsoximetria efectuată unui copil ce respiră aer atmosferic, fără suplimentare de oxigen) atunci ar putea beneficia de aportul radiografiei.
3. In centre medicale unde există expertiza necesară ar fi utilă inlocuirea radiografiei convenționale cu echografia transtoracică.
4. Copil cu formă medie/severă de pneumonie este acela care are unele (sau toate) din elementele sindromului funcțional respirator: tiraj intercostal, subcostal sau suprasternal, geamăt respirator end-expirator (grunting in lb engleză), mișcari „de piston ale capului” si bătăi preinspiratorii de aripioare nazale și respirație rapidă (mai des decât 50 respirații/minut este prea repede la acești copii cu vârsta minimă de 3 luni)”, a scris prof. univ. dr. Mihai Craiu, într-un mesaj pe rețelele de socializare.