Restricțiile impuse în toată lumea din cauza pandemiei ne-au făcut să fim mai legați ca niciodată de ecrane – fie că e vorba de telefon, laptop sau televizor – pentru muncă, pentru a ne conecta cu prietenii, pentru a ne relaxa sau pur și simplu pentru a uita de probleme.
O nouă estimare făcută de specialiști arată că adulții petrec mai mult de 13 ore pe zi cu ochii în ecrane, cu 3 ore mai mult decât în urmă cu un an.
La fel și copiii, de când nu mai merg la școală petrec mai mult timp în fața laptopului ori tabletei, fie pentru lecții, fie să se distreze.
Deși nu există dovezi că ecranele ne pot afecta vederea pe termen lung, specialiștii spun că este important să învățăm cum să ne protejăm ochii. Utilizarea prelungită a ecranelor computerului sau altor dispozitive poate duce uneori la vedere încețoșată, oboseală, ochi uscați sau iritați și dureri de cap.
Dr. Raj Maturi, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie a numit aceste simptome „sindromul vederii digitale”, potrivit CNN.
El și un grup de medici de la Spitalul de Oftalmologie Moorfield au recomandat o abordare 20-20-20 – pentru fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran trebuie să faceți o pauză și să priviți la 20 de metri în fața dvs. timp de 20 de secunde.
„Când te uiți la o țintă apropiată, ochii tăi implică acționarea unui singur mușchi, tot timpul, iar privirea la distanță îl poate elibera”, a spus el.
Nu uita să clipești
Să privim în dispozitivele luminoase ne poate face să clipim mai puțin, ceea ce face să ne simțim ochii uscați.
„Când lucrurile sunt luminoase, clipim mai puțin. Deci trebuie să ne antrenăm să clipim mai des și să clipim complet”, a spus dr. Maturi.
Pentru persoanele care au ochii uscați, medicul recomandă utilizarea lacrimilor artificiale. De asemenea, ar fi util și un umidificator pentru aer.
Partea de sus a ecranului computerului ar trebui să fie în linie cu ochii și la o distanță de aproximativ 18-30 de centimetri
Dr. Rachel Bishop, purtător de cuvânt al National Eye Institute, spune că locul în care este poziționat ecranul este important.
“Dacă te uiți în jos, atunci pleoapa ta este închisă puțin și nu ai atâta evaporare – ceea ce poate ajuta la prevenirea ochilor uscați. Dacă te uiți sus, ochiul se usucă mult mai repede”, a spus ea.
Alți pași pe care îi puteți face includ reducerea luminozității din jur, astfel încât ecranul să fie mai luminos, dar și curățarea ecranului computerului în mod regulat, pentru a evita acumularea de praf, ceea ce poate întuneca ecranul și poate provoca iritarea ochilor.
Dacă dumneavoastră sau copiii dvs. continuați să aveți probleme de vedere după aceste măsuri, experții recomandă să vă adresați unui oftalmolog, pentru că ar putea fi un semn al unei probleme de ochi necorectate.
Lumina albastră
O altă problemă potențială este „lumina albastră” pe care o emit dispozitivele digitale, dar dr. Maturi a spus că aceasta afectează mai degrabă ceasul biologic decât vederea. “Când ieșim afară, ne uităm la un cer albastru, asta este o lumină albastră”, a spus el. “Problema cu lumina albastră este noaptea. Poate întârzia momentul în care adormim “, a spus el.
Pentru a proteja ochii copiilor, părinții ar trebui să-i încurajeze să petreacă afară cât mai mult timp – în limita posibilităților, date fiind restricțiile impuse din cauza pandemiei.