Cum să faci testele rapide anti-COVID-19 să spună ce vrei să auzi

Oamenii de știință din România explică în detaliu modul în care trebuie folosite testele rapide antigen, astfel încât rezultatele pe care le oferă să nu fie contestate. Eficiența testelor a provocat discuții aprinse în spațiul public, după ce un parlamentar austriac a testat cu un astfel de dispozitiv medical binecunoscuta băutură carbogazoasă Coca-Cola, rezultatul fiind pozitiv.

Invitat în emisiunea „Medika Special”, moderată de Dana Chera, medicul epidemiolog Octavian Jurma a explicat că utilitatea testelor în ceea ce privește identificarea antigenelor specifice SARS-CoV-2 nu poate fi pusă la îndoială. Testele au fost create în acest scop, iar din utilizarea lor în alte moduri ar putea rezulta alte tipuri de reacții chimice.

Asemenea teste sunt gândite să depisteze reacția unor anticorpi cu antigenul de pe virus. Când aceștia se combină, produc o reacție chimică. Poți să vii să iei noroi de pe stradă, să descoperi tot soiul de lucruri. Dar nu așa se fac testele. Testele se fac în niște condiții de laborator, tocmai pentru că asta dorim, să reproducem sursele de contaminare, pentru că nu există în medicină nimic dacă iei un antibiotic atunci când bei alcool, eficacitatea antibioticului scade”, a explicat epidemiologul Octavian Jurma.

Mai mult, specialiștii români consideră că demonstrația parlamentarului austriac reprezintă doar o modalitate prin care un test poate fi falsificat. „ Sunt atâta moduri prin care poți falsifica un test. Testele trebuie folosite pentru ceea ce ele au fost create”, a atras atenția dr. Octavian Jurma.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes