Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Cum s-au imunizat, de fapt, românii. Explicațiile specialiștilor

În timp ce autoritățile ridică măsurile de restricție invocând bunul mers al campaniei de vaccinare, specialiștii explică faptul că mulți români au obținut imunitatea pentru noul coronavirus în urma îmbolnăvirilor.

Specialiștii explică faptul că există o legătură directă între numărul de îmbolnăviri și măsurile de relaxare adoptate de autorități.

În momentul de față, când vom vedea o persoană fără mască, trebuie să știm că procentul de vaccinare la nivelul țării este de aproximativ 20%, dar imunizarea în România s-a produs în mare măsură prin îmbolnăvire. Toată această relaxare se datorează și îmbolnăvirii unui număr mare de populație. La Suceava se apropie de 50% procentul îmbolnăvirilor. Frica aceasta pe care o avem în noi eu cred că va dispărea din momentul în care vom ști că tot mai mulți oameni se vor vaccina”, a precizat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, în direct la Medika TV.

În prezent, pentru a ține sub control pandemia, autoritățile ar trebui să ia mai multe măsuri de prevenire a infectărilor, spun specialiștii.

Trebuie să concentrăm pe o bună campanie de vaccinare, dar și pe una de prevenție. Sistemul, dacă pandemia va reveni, sau se întâmplă acea mutație rezistentă la vaccin, atunci toate piesele vin înapoi în cutie. Repornim de la zero și trebuie să fim pregătiți pentru absolut orice. În momentul de față testarea trebuie să continue la un nivel foarte ridicat, trebuie să mergem foarte mult pe secvențiere și trebuie să conștientizăm, să spunem populației, că cei care au risc crescut de a face forme grave trebuie să se protejeze și să se vaccineze”, a mai spus dr. Radu Ciornei, pentru Medika TV.