Cum s-a politizat pandemia în România. Medicii consideră eronată abordarea autorităților

Tot mai multe voci din lumea medicală susțin că o creștere a numărului de paturi în secțiile ATI nu reprezintă soluția prin care am putea scăpa de efectele negative ale pandemiei. Medicii sunt de părere că soluțiile trebuiau luate înainte de începerea valului 3.

În opinia specialiștilor, autoritățile ar fi trebuit să aplice măsuri preventiv, iar ideea de a crește numărul de paturi la ATI nu este una salvatoare.

Mie mi se pare că din al doilea val avem o abordare greșită, iar al treilea val este o copie fidelă a greșelilor făcute în valul 2. Ce nu înțeleg mult din decidenții politici, aflăm că dacă te uiți la curba epidemiologică, vezi că numerele cresc, dar nu se regăsesc în spitale, prin urmare tragi concluzia că nu e așa de grav. Prin urmare nu are sens să iei măsuri acuma, chiar dacă numerele sunt mari, pentru că noi ne uităm doar la ATI. Valul a început să treacă și crește și numărul de internări la ATI, este în vârf, dar acum este prea târziu să mai faci ceva. Degeaba mărești numărul de paturi la ATI pentru că nu poți opri pandemia acolo, acolo se termină. Noi trebuie să facem ceva, dar aceste măsuri costă politic”, a precizat dr. Octavian Jurma, la Medika TV.

Totodată, epidemiologul susține că utilizarea TIR-urilor SMURD ca o secție permanentă de spital este, de asemenea, o abordare eronată propusă de autorități.

Aceste mașini nu sunt gândite să funcționeze la o instalație permanentă. Este mult mai ușor să prevenim numărul internărilor la ATI decât să mărim la infinit numărul de paturi. Nu avem cum să remediem problema în mijlocul crizei”, a mai spus dr. Octavian Jurma, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes