Cum reacționează ministrul Sănătății și Ministerul Apărării Naționale în scandalul momentului. Vaccinarea “peste rând”, dată în vileag chiar de documentele oficiale

O anchetă Recorder a venit ca o adevărată bombă, după ce jurnaliștii, citând statisticile complete despre dozele de vaccin administrate în țara noastră de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, au descoperit că peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât ar fi avut dreptul. Dintre acestea, circa 4000 de persoane făceau parte din categorii ale populației cărora le-ar fi venit rândul la vaccinare abia în etapa a treia.

Cele mai flagrante situaţii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Balş“ şi la Centrul Militar Casa Armatei din Focşani. La „Balş“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie, când campania de vaccinare începuse abia de câteva zile şi în România mai erau zeci de mii de cadre medicale care aşteptau vaccinul. La Casa Armatei din Focşani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparţine centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare (…) Fără a fi un fenomen de proporţii, vaccinarea peste rând a fost prezentă pe tot parcursul campaniei de imunizare şi s-a practicat inclusiv în centrele speciale ale instituţiilor de forţă care ar fi trebuit să vegheze la respectarea strictă a regulilor impuse de strategia naţională de vaccinare”, arată ancheta Recorder.

A fost invocat inclusiv un act normativ semnat de actualul prim-ministru și de ministrul Sănătății, care ar fi permis vaccinarea rudelor militarilor.

Ministrul Vlad Voiculescu a reacționat într-o postare pe Facebook.

Citesc din nou în publicaţii şi postări ale unor oameni altfel atenţi la nuanţe un titlu care sună cam aşa: «…rudele militarilor şi angajaţilor din sistem s-au vaccinat separat pentru că Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier şi de ministrul Voiculescu» Haideţi să lămurim ceea ce a semnat premierul Cîţu şi cu mine, mergând direct la textul din Hotărârea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021: «Ministerul Apărării Naţionale asigură prin centrele de vaccinare proprii, POTRIVIT CRITERIILOR DE ELIGIBILITATE STABILITE PRIN STRATEGIE, vaccinarea personalului propriu şi a membrilor familiilor acestora, precum şi a următoarelor categorii (…). „«Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie». Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a scris ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

O reacție a venit și de la Ministerul Apărării Naționale, care a transmis că “a depus toate eforturile și a luat toate măsurile pentru respectarea strictă a priorităților și criteriilor de eligibilitate la vaccinare. În situațiile punctuale unde se va constata că aceste reguli nu au fost respectate, vor fi luate de urgență măsurile legale, asemenea situații nefiind tolerate de conducerea MApN”, potrivit unui comunicat de presă.

MApN mai arată că numărul cadrelor militare și personalului civil din Minister, care a fost vaccinat până acum, se ridică la aproximativ 19.000 de persoane.

Diferența până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari și membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități). Din categoria personalului în activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale și personal auxiliar. Facem precizarea că în centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapă s-a vaccinat și personal medical din afara ministerului. De asemenea, au fost vaccinați 1.557 elevi și studenți și 1.835 profesori și personal angajat în instituțiile de învățământ.
Până la acest moment, au fost imunizați aproximativ 5.000 de veterani de război și pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidități), aproximativ 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (în principal membri de familie ai pensionarilor militari).
De asemenea, până la această dată a fost vaccinat tot personalul militar participant la misiuni externe și militari aflați în pregătire pentru misiuni în afara teritoriului național, precum și toți militarii care participă la misiuni specifice pe teritoriul național, poligoane, pază și protecție obiective militare, misiuni de transport al personalului unităților sanitare militare, militari din serviciul de luptă permanent, etc.

În ceea ce privește vaccinarea în centrele de vaccinare organizate de MApN a membrilor de familie ai personalului menționat mai sus (soț sau soție, copii, precum și persoane aflate în întreținere legală), care și-au exprimat voluntar dorința de a se vaccina, aceasta este posibilă doar în cazul îndeplinirii condițiilor de eligibilitate stabilite prin Strategia națională de vaccinare pentru fiecare etapă”,  a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes