Măsurarea tensiunii arteriale este o metodă prin care putem preveni apariția bolilor de inimă sau prin care le putem ține sub control. Această procedură poate fi realizată chiar în confortul locuinței, iar valorile indicate de tensiometru ne salvează, cu siguranță, viața.
Prevenția bolilor de inimă se poate face și de acasă, prin măsurarea periodică a tensiunii arteriale. Dacă valorile sunt bune putem sta liniștiți. Dacă sunt mai mari decât ne așteptam, trebuie să luăm legătura cu medicul specialist. Astfel, ajungem mai repede la medic pentru a vedea care este starea de sănătate a inimii. „În ultima perioadă punem mult accentul pe ceea ce se numește automonitorizare a tensiunii arteriale la domiciliu și considerăm că are mai mare valoare comparativ cu cea măsurată în cabinetul medical, pentru că unii pacienți au valori crescute ale tensiunii din cauza anxietății provocată de mersul la medic. În general este o singură măsurătoare, iar acasă pacientul își poate face măsurători în mai multe momente ale zilei. Noi indicăm pacienților care sunt hipertensivi și care au tratament să-și facă un jurnal al tensiunii arteriale. E ca un caiet în care scriem valorile dimineața și seara” susține dr. Magdalena Gurzun, medic primar cardiolog.
Societatea Română de Cardiologie a conceput o serie de programe preventive prin care pacienții sunt învățați cum să aibă grijă de sănătatea lor. „ici într-un sistem medical ar trebuie să-l aibă medicul de familie și să cunoască factorii de risc ai pacientului și să intervenim încă din etapa de prevenție. Societatea Română de Cardiologie de cardiologie are mai multe programe de prevenție prin care informăm pacienții cu privire la factorii care declanșează bolile cardiovasculare și a importanței tratării acestora. În mod normal orice pacient ar trebui să-și măsoare tensiunea arterială o dată pe an. În momentul în care valorile tensiunii sunt normale poate să facă următoare evaluările peste un an. Dacă acestea sunt însă spre limita superioară a normalului, măsurătoarea trebuie făcută mai frecvent” mai spune dr. Magdalena Gurzun.