În plină explozie a cazurilor de gripă, Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că suplimentează numărul de doze de vaccin, o situație care nu este inedită. Aproape în fiecare an se observă că numărul de doze indicat de evaluări nu corespunde cu necesarul real, iar, în plin vârf al sezonului gripei, vaccinurile gratuite sunt epuizate în multe dintre cabinetele medicilor de familie. Prezent zilele trecute la emisiunea Medika Special, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a descris cum funcționează sistemul de evaluare a necesarului și cum se informează Ministerul Sănătății cu privire a necesarul de doze de vaccin antigripal.
”Am întrebat în 2016 cum stăm cu vaccinurile. Urma să vină o perioadă în care apărea nevoia de vaccin antigripal. Și mi s-a răspuns că durează o săptămână să dăm telefoane să vedem cum stăm cu stocurile. Am zis atunci să facem un program prin care fiecare direcție de sănătate publică să raporteze câte vaccinuri are, câte a primit, câte a reușit să distribuie. Asta a fost o mare invenție pentru Ministerul Sănătății în 2016, un prăpădit de Excel în care să colectăm numărul vaccinurilor care au fost distribuite.” a relatat fostul ministru.
Ulterior, tot în timpul mandatului lui Vlad Voiculescu, a fost realizat un sistem în care sunt evidențiate, în timp real, toate stocurile de vaccinuri și de medicamente, sistem care a servit ca exemplu de bună practică și altor țări.
Referitor la ceea ce se întâmplă în prezent, când autoritățile constată, de obicei în situații critice, epuizarea vaccinurilor, Vlad Voiculescu a pus situația pe seama faptului că nu este consultată zilnic distribuția de vaccinuri pe județe: ”O problemă pe care am văzut-o după ce am plecat de la minister, pe vremea domnului ministru Bodog, era că, la începutul lui 2017, unele județe aveau vaccin pe stoc și altele le eupizaser, medicii făceau apel pe Facebook să mai primească doze și Ministerul Sănătății era neputincios. Asta se întâmplă pentru că nimeni nu urmărește meticulos, cu frecvență zilnică distribuție. La asta te ajută digitalizarea.”