Sănătatea în România Sfatul specialistului Știri

Cum ne provocăm singuri refluxul gastric, cea mai comună boală a stomacului

Modul eronat în care ne alimentăm are un rol important nu numai în privința creșterii în greutate, ci și asupra sănătății stomacului. Obiceiurile nesănătoase, dar și anumite alimente joacă un rol important în privința apariției refluxului gastric.

Mâncatul pe fugă este cea mai periculoasă modalitate de alimentație pentru sănătatea stomacului nostru. Iată de ce acest obicei ne poate provoca refluxul gastric.

Mâncatul repede destinde brusc stomacul, creează presiune intragastrică. Între esofag și stomac există o supapă numită cardie. Dacă îi forțăm parametrii de funcționare ea va ceda, se va deschide și alimentele amestecate cu suc gastric, foarte acide, pătrund în esofag cu senzația de arsură. Cu senzația de resturi alimentare în gură. Esofagul poate reacționa la prezența acidului prin spasm, care este extrem de violent, cu dureri intense. Este un prim factor care poate genera un reflux gastro-esofagian”, a precizat dr. Elena Păcuraru, medic primar boli interne, la Medika TV.

De asemenea, de relaxarea cardiei sunt responsabile și anumite alimente. Medicii explică ce trebuie să evităm în obiceiurile noastre alimentare astfel încât să nu suferim de reflux gastric.

Trebuie excluse dulciurile împreună cu restul alimentelor. Dacă chiar nu vă puteți stăpâni cel puțin nu o faceți în relație cu masa. În acel moment cardia se relaxează, când ați ajung la desert cardia se relaxează”, a mai spus dr. Elena Păcuraru, pentru Medika TV.