Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva a început oficial la iași. Medicii infecționiști din capitala Moldovei sunt însă în alertă și fac tot posibilul pentru a evita răspândirea bolilor respiratorii. Astfel, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, unitate medicală ce poartă Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, le recomandă pelerinilor să poarte masca de protecție dacă prezintă simptome specifice răcelilor, atunci când vin să se închine la racla sfântă.
„Persoanele care prezintă simptome de boală respiratorie să folosească mască de protecţie. Este un gest responsabil din partea acestora, cât şi pentru ceilalţi din jur. De asemenea, să anunţe personalul medical care monitorizează desfăşurarea fără incidente a pelerinajului pentru a primi ajutor şi recomandări. Fiecare să aibă în bagaj îmbrăcăminte mai groasă şi o pelerină de ploaie sau o umbrelă. Confortul termic, alimentaţia şi hidratarea ajută organismul să facă faţă oboselii care cu siguranţă se acumulează după călătorie şi apoi pelerinaj” susține medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Medicul le atrage atenția pelerinilor care încă nu au ajuns la Iași că organismul trebuie pregătit înainte de pelerinaj. Aceștia trebuie să se odihnească bine și să adopte o alimentație echilibrată, bogată în vitamine obținute din legume și fructe.
„Pentru cei care vin cu mâncare la pachet să se asigure că acesta conţine alimente neperisabile şi să nu uite să consume lichide (apă, ceai cald dacă temperatura o impune). Cei care iau tratament pentru boli cronice să nu uite medicaţia acasă şi să respecte administrarea acesteia aşa cum i-a fost prescrisă de medicul curant” a mai precizat medicul Florin Roșu.
Ca în fiecare an, la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt așteptați să vină să se roage zeci de mii de credincioși din toată România.