În vremurile tulburi ale pandemiei de COVID-19, operațiile de transplant de organe sunt o necesitate pentru bolnavii trecuți pe listele de așteptare. Surprinzător, spun statisticile, în țara noastră numărul acestor intervenții chirurgicale a crescut în primele luni de la explozia cazurilor de COVID-19 în România. Totuși specialiștii din cadrul Agenției Naționale de Transplant caută în permanență soluții pentru a reduce timpul de așteptare a persoanelor care au nevoie de organe provenite de la donatori compatibili pentru a putea supraviețui.
În momentul de față, România are încheiat un acord transfrontalier de organe cu Republica Moldova, menit să sprijine donatorii din cele două state și să grăbească procedurile privind obținerea mai facilă a unui organ.
„Avem deja un acord cu Republica Moldova de schimb transfrontalier de organe și de schimb de experiență în domeniul transplantului, în curând sperăm să fie pus și în practică, adică primul organ să treacă granița dintr-o parte în alta, nu contează care. Acest tip de acord este specific prin două aspecte. Este vorba despre situații de urgență când într-o parte sau în cealaltă este nevoie imperioasă de un organ în vederea transplantului, soarta acelui om depinzând de trecerea orelor, zilelor, dacă nu se găsește acel organ omul poate muri. Și în afara acestor situații de urgență mai sunt situații care țin de excedentul de organe disponibile care pot fi oferite celuilalt stat în momentul în care nu există donatori disponibili pe teritoriul acelui stat atunci când apare o urgență”, a explicat dr. Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, la Medika TV.
Un acord similar urmează să fie încheiat cu Bulgaria, iar cu Italia se are în vedere o colaborare în ceea ce privește transplantul de plămâni. Astfel, România urmărește să transfere în Italia toate cazurile pe care centrul de transplant pulmonar deschis în cadrul Spitalului „Sfânta Maria” nu le poate trata. În ciuda situației generate de pandemia de COVID-19, țara noastră înregistrează o creștere a intervențiilor chirurgicale prin care au fost transplantate organe.
„De la începutul anului avem 44 de donatori, după 26 februarie care este momentul în care a apărut primul caz de COVID-19 am avut de la acel moment 25 de donatori. Acești donatori au dus la finalizarea a 21 de transplanturi hepatice, 43 de transplanturi renale. Pe lângă acestea s-au mai realizat 3 transplanturi hepatice de la donatori în viața și 21 de transplanturi renale de la donatori în viață. De asemenea, 2 grefe cardiace au fost exportate către Eurotransplant și o grefă pulmonară”, a explicat dr. Radu Zamfir.
Pentru comparație, în Franța, transplantul înregistrează o scădere de 90 % de la declanșarea pandemiei, iar în SUA, de 50%.