Bogate în antioxidanți, minerale și vitamine, ciupercile aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Consumul de ciuperci ajută la menținerea sistemului imunitar și joacă un rol important în controlul greutății. Mai mult decât atât, alte studii arată faptul că ciupercile sunt benefice și pentru menținerea sănătății creierului, reducând riscul apariției unor boli grave precum boala Alzheimer.
În compoziția ciupercilor intră numeroase substanțe nutritive precum vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Estre vorba despre seleniu, vitamina D, vitamina B sau cupru, toate acestea jucând un rol important în susținerea sistemului imunitar.
Beneficiile ciupercilor pentru sănătate
Pe lângă sistemul imunitar, ciupercile pot asigura protecția inimii, datorită faptului că pot reduce nivelul colesterolului „rău” din sânge. Mai mult, cercetătorii japonezi au descoperit faptul că ciupercile pot crește nivelul de imunoglobulină A, un anticorp esențial ce ne protejează de infecțiile provocate de virusuri și bacterii.
De asemenea, ciupercile pot susține și sănătatea creierului. Totul datorită antioxidanților ergotioneină și glutation care protejează celulele creierului de stresul oxidativ și au capacitatea de a reduce riscul apariției unor boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Potrivit unui alt studiu, realizat de această dată în America, consumul de ciuperci timp de 16 săptămâni ar putea îmbunătăți funcția cognitivă
Când nu putem mânca ciuperci?
Chiar dacă au beneficii pentru sănătate, există și anumite situații în care consumul de ciuperci este contraindicat. Astfel, ciupercile se află incluse pe lista alimentelor care pot provoca alergii. Chiar dacă sunt destul de rare, literatura de specialitate arată faptul că unii oameni pot suferi intoleranță la ciuperci.
De asemenea, ciupercile se numără printre alimentele care pot interacționa cu unele medicamente, în special cu cele anticoagulante. De aceea, persoanele care se află sub tratament cu anticoagulante trebuie să ia legătura cu un medic înainte de a introduce ciupercile în dieta lor.