CUM NE AFECTEAZĂ CANICULA. Epuizarea termică – ce este și cum o poți recunoaște

România a înregistrat joi, 30 iulie, temperaturi extreme. Deși în termometre au depășit doar pe alocuri 35 de grade Celsius, din cauza disconfortului termic accentuat și a indicelui temperatură-umezeală care a depășit pragul critic de 80 de unități, organismul uman a resimțit temperaturi mult mai mari.

Potrivit Meteoplus, la ora 13.00 cea mai mare temperatură din țară a fost înregistrată la Galați – 36°C în termometre și 42° C temperatura resimțită. Tot 42 de grade s-au resimțit și la Brăila, Calafat și Lugoj, deși în termometre temperaturile au fost mai scăzute, între 31 și 35°C.

În astfel de condiții, poate să apară epuizarea termică, avertizează medicul ieșean Tudor Ciuhodaru.

Iată ce spune medicul urgentist despre epuizarea termică – cum se manifestă, cum o putem recunoaște și cum o putem preveni .

“1. Nedecelată şi netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

2. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Se manifestă prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,găină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.

4. Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copiii şi vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii, precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.

5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci ( NU alcool! ), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (Nu aplicaţi alcool pe piele!), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. Dacă starea clinică nu se ameliorează sunaţi la 112.

6. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.”, spune medicul Tudor Ciuhodaru într-o postare pe Facebook.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes