Cum ne afectează căldura sănătatea? Explicațiile specialiștilor

Traversăm o perioadă încărcată din punct de vedere al temperaturilor de afară. Canicula ne poate afecta sănătatea, iar multe simptome pot fi confundate cu cele provocate de boli grave. Medicii trag un semnal de alarmă și ne învață ce trebuie să facem pentru a face față căldurii excesive de afară.

Trecem printr-o perioadă destul de lungă de caniculă, de temperaturi crescute, mai ales în Bucureşti şi în oraşele mari, unde fenomenul de  seră e clar că afectează foarte tare. Expunerea prelungită la temperaturile astea crescute, efortul excesiv, ieşitul la orele la care avem temperaturile de foc, afectează prin deshidratare sau lipsa menţinerii unui echilibru hidroelectrolitic foarte bun. Asta s-ar traduce că în general, pacienţii şi oamenii care au ceva probleme de sănătate şi care nu pot controla foarte bine acest fenomen de deshidratare, de eliminare a căldurii, sunt foarte afectaţi. Avem de-a face cu o creştere a temperaturii corpului (…) putem să ne gândim că e o febră de natură infecţioasă şi atunci nu e simplu pentru că trebuie să facem un diagnostic diferenţial. Însă trebuie să ne raportăm şi la starea de conştienţă (…) Ce se întâmplă este că noi trebuie să menţinem acest echilibru electrolitic printr-un mecanism clar de eliminare a excesului de căldură pe care corpul îl preia atunci când stăm în soare”, susține medicul Viorica Petre, medic specialist gastrioenterolog.

Cei mai vulnerabili în fața temperaturilor ridicate sunt vârstnicii, explică specialiștii. Bătrânii, de cele mai multe ori, nu se hidratează suficient iar din această cauză pot avea probleme.

„Bătrânii au probleme cardiovasculare, nu se hidratează foarte bine, pentru că cu cât înaintăm în viaţă la nivel central al creierului, centrul de sete e puţin inhibat şi atunci bătrânii nu mai beau apă cu aceeaşi frecvenţă cu care bea un adult. Şi desigur, vorbim aici de o deshidratare la pacienţii care suferă de boli renale. Deci avem categorii vulnerabile cei care au ceva tare, patologice, diverse boli care nu ar trebui să se expună la temperaturi cum au fost la Bucureşti, de 44 de grade resimţite”, a adăugat medicul Viorica Petre.

Categorii: Știri
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
+