Pandemia a determinat o serie de schimbări comportamentale în rândul oamenilor, care au devenit mai anxioși, depresivi și chiar violenți.
Un studiu derulat de o clinică privată relevă că pandemia a determinat efecte ample în cazul a peste 40% dintre persoanele studiate, care au dezvoltat simptome anxioase sau depresive.
În mare parte, persoanele care au dezvoltat astfel de simptome sunt femei, iar anxietatea și depresia au apărut și pe fondul violenței în familie. Numărul cazurilor de violență în familie a crescut mai ales în perioada stării de urgență.
Sociologul Ciprian Necula a explicat, la Medika TV, că simptomele au fost amplificate din cauza pandemiei.
“Femeile sunt mai afectate și mai vulnerabile, mai ales că și violența domestică s-a amplificat. Mai ales în perioada de lockdown, când am stat închiși în casă, a fost mai mare interacțiunea dintre victimă și agresor. s-a amplificat ceea ce exista deja. Soluțiile pe care victimele violenței domestice le aveau la îndemână s-au diminuat. Brusc, 112 era ocupat cu altceva, angajatorul era închis și nu puteau să plece de acasă, agresorul era și el acasă. Și a fost o întreagă problemă pentru această categorie importantă din România, care este majoritară, dar defavorizată din punct de vedere cultural”, a spus, la Medika TV, sociologul Ciprian Necula.