Peste 20 de mii de pacienți sunt diagnosticați, tratați sau transplantați, în fiecare an, la Centrul de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni, locul în care ajung românii cu cele mai grave afecțiuni hematologice.
Dintre toate, leucemiile acute continua să fie afecțiunile cel mai des diagnosticate de specialiștii din cadrul Centrului, situație datorată nu neapărat unei incidențe mai mari, ci, mai degrabă, unui mod de diagnosticare corect. În fiecare an, apar 150-200 de cazuri noi, inclusiv în rândul copiilor.
Leucemia acută este cea mai gravă dintre bolile sângelui și, din păcate, și cea care dispune de cele mai puține terapii care să crească speranța de viață.
”În tratamentul leucemiilor cornice s-au făcut foarte puține descoperiri. Cu excepția transplantului medular care pentru adultul tânăr și pentru copil, poate fi o soluție, cu limitările specifice, în rest nu avem foarte multe terapii. Este adevărat că, în ultima vreme, avem speranțe de la terapiile personalizate. În leucemiile acute este foarte importantă diagnosticarea corectă și diagnosticul molecular. Fiecare leucemie poate să aibă un model de anomalie genetică și terapiile personalizate ne permit să venim cu tratament specific pentru acea anomalie. Avem câteva exemple de astfel de terapii, peste 10-20 de ani lucrurile vor sta mult mai bine, dar încă nu avem acest succes pe care ni l-am dori. O data cu apariția acestor terapii personalizate vorbim și despre o creștere a speranței de viață a pacienților. ” a declarat, pentru Medika TV, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni, prof dr. Daniel Coriu.
Din păcate, nu doar limitările care țin de indisponibilitatea unor terapii afectează această categorie de pacienți, ci și lipsa investițiilor în infrastructura medicală. Centrul de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni nu are deocamdată o camera sterile pentru tratament în cadrul departmentului de leucemii acute.
”Pacientul cu leucemie acută are un mare risc de infecție. Nu poți să-l tratezi într-un mediu obișnuit de salon, el trebuie să fie singur în camera, ar trebui să avem cel puțin 20 astfel de camera sterile, și să ne asigurăm că noi, personalul, nu transmitem aceste infecții…Am încercat să facem acum câțiva ani, aveam proiectul, dar finanțatorul a vrut o expertiză seismică a clădirii noastre , iar cea în care ne aflăm are un risc seismic clasa a doua, ceea cea făcut ca finanțatorul să se retragă” a explicat dr. Daniel Coriu eșecul proiectului privind înființarea de camera sterile, un proiect care nu a mai fost reluat.
Prof. dr. Daniel Coriu este invitatul ediției din această săptămână a Jurnalului de Viață, emisiune ce poate fi urmărită sâmbătă, de la orele 17,00 și 21,00 și duminică, de la ora 21,00.