Consumul de droguri în rândul copiilor și adolescenților este o realitate dureroasă. Mulți dintre tinerii consumatori încearcă să ascundă dependența de părinți.
Corpul lor îi poate da însă de gol. Există anumite modificări ale comportamentului și fizionomiei pe care părinții ar trebui să le urmărească pentru a-și da seama ce se întâmplă.
„Apare un comportament ce eludează realitatea. O agitație extraordinară sau o liniște care a apărut brusc. Imediat ce apar aceste schimbări părintele trebuie să acționeze și să se întrebe: ce se întâmplă cu copilul meu? Ce s-a întâmplat de are privirea în gol? În acel moment se poate observa că adolescentul nu poate lega nicio propoziție. Acela este primul semnal de alarmă. În secunda doi trebuie apelat numărul de urgență 112, pentru că ace copil trebuie să fie internat și să primească ajutor!” a declarat la Medika TV, Radu Leca, psihoterapeut.
Felul în care copilul sau adolescentul dependent de substanțe interzise se alimentează poate fi un semnal de alarmă pentru părinți.
„Un alt semn este legat de comportamentul alimentar al copilului. Fie mănâncă foarte mult, fie deloc. La fel se întâmplă și în cazul consumului de apă, fie bea prea multă, fie deloc. I se schimbă privirea, apar cearcănele, insomnia, copilul se trezește agitat. Și atunci părintele trebuie să-și pună întrebările: unde mă duc cu acest copil? Cine mă ajută?” mai spune Radul Leca.
În ceea ce privește cauzele care-i determină pe adolescenți să cadă pradă dependenței de droguri, acestea sunt multiple susțin specialiștii.
„Cauzele care îi aruncă pe adolescenți în brațele drogurilor sunt anturajul, singurătatea simțită în cadrul familiei sau curiozitatea” a mai spus psihoterapeutul Radu Leca.