Vaccinul Johnson & Johnson, cel de-al patrulea ser aprobat pentru a fi folosit în Uniunea Europeană pentru imunizarea împotriva COVID-19 este singurul din cele aprobate până acum care se va administra într-o doză unică.
Serul este similar celui produs de compania AstraZeneca în ceea ce privește tehnologia, folosind un vector viral nereplicativ.
Potrivit Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, protecția apare la un interval de 14 zile de la vaccinare. Totuși, după cum precizează inclusiv prospectul vaccinului, există și posibilitatea ca nu toate persoanele vaccinate să fie protejate.
În ceea ce privește reacțiile adverse ce pot să apară, prospectul consemnează că “cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți. Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile). Reactogenitatea a fost în general mai ușoară și a fost raportată mai rar la adulții mai în vârstă (763 adulţi ≥65 ani). Profilul de siguranță a fost, în general, consistent în rândul participanților la studiu, cu sau fără dovezi prealabile ale infecției cu SARS-CoV-2 la momentul inițial; la un total de 2151 adulți seropozitivi la momentul inițial s-a administrat COVID-19 Vaccine Janssen (9,8%)”.
17La fel cu se întâmplă în cazul altor vaccinuri, se recomandă ca acesta să nu fie administrat în cazul unui episod de boală în fază acută și, de asemenea, e nevoie de prudență în cazul persoanelor care iau tratament anticoagulant sau au tulburări de coagulare.
Mai multe detalii despre vaccinul Johnson & Johnson găsiți AICI.