Mersul în colectivitate ajută la dezvoltarea copiilor, dar îi expune la contactul cu virusurile de gripă și răceală. De multe ori se întâmplă ca cei mici să fie răciți o lungă perioadă. Boala nu s-a instalat timp îndelungat, ci pleacă și revine, în funcție de virusul care o provoacă.
„Acești copii micuți, de 2 ani sau 3 ani, se îmbolnăvesc destul de repede în colectivitate. Persistă secrețiile nazale și tusea, dar copilul are stare bună, își revine, reîncepe să mănânce, are chef de joacă, doar că mai tușește din când în când..El se întoarce în colectivitate și până când se termină simptomele primei viroze o capătă pe a doua. Se întâmplă ca cei mici să se îmbolnăvească de două sau de trei ori, într-o perioadă scurtă” a explicat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, la „Doctor Medika”.
Deși recurente, aceste răceli nu trebuie să-i îngrijoreze pe părinți. Aceștia trebuie să meargă la medic de fiecare dată pentru ca cel mic să primească tratament. În caz contrar, starea de sănătate a copilului se poate agrava. „Când vin la consult, părinții își doresc ca cei mici să nu se mai îmbolnăvească. Nu există acel sirop sau pastilă care să împiedice îmbolnăvirea. Nu există copil care să nu se îmbolnăvească. Toți se îmbolnăvesc, toți trebuie să treacă prin aceste boli pentru a-și face anticorpi. Ce ne dorim este să treacă ușor, pentru ca starea de sănătate să nu se complice” a mai spus dr. Ilinca Tranulis.