Sănătatea în România Știri

Cum descriu sociologii protestele „anti-mască”: „Este mai degrabă deturnarea unui stat”

Specialiștii în sociologie din România susțin că recentele proteste împotriva restricțiilor impuse de autorități cu scopul de a limita efectele pandemiei au efecte dramatice pentru societatea în care trăim.

În cadrul unei intervenții în direct în timpul emisiunii „Medika Special”, sociologul Gelu Duminică a descris care este agenda acestor proteste.

Din punctul meu de vedere nu protestul este problema, ci mesajul rasist, anti-sistem, antisemit, distrugerile, pietrele în cap date jandarmilor. Acestea sunt adevărata agendă a protestelor. Nu este în niciun caz pandemia. Este mai degrabă deturnarea unui stat”, a explicat Gelu Duminică.

Mai mult decât atât, sociologii explică faptul că autoritățile pot fi contestate în privința măsurilor având în vedere faptul că mesajele pe care le-au transmis nu au avut coerență.

Toate măsurile acestea nediscutate în societate și neexplicate ca să le înțelgem cu toții. Nimeni nu a înțeles de ce doar în week-end și nu în timpul săptămânii. Pentru că, în mod normal, în momentul în care vrei pace socială, trebuie să consideri societatea partenerul tău. Guvernanții trebuie să înțeleagă că ei sunt reprezentanți ai poporului, nu șefii poporului, iar poporul trebuie consultat, prin structurile reprezentative: sindicate, patronate, ONG-uri, partide”, a explicat Gelu Duminică, sociolog, în direct la Medika TV.